Sven-Erik Alhem. Foto: Tomas Leprince
Sven-Erik Alhem. Foto: Tomas Leprince

Alhem: Vi har ingen kontroll på skolmiljön

Publicerad

Dagen efter tragedin på Göingeskolan i Broby lyfts frågan om säkerheten på skolor i Sverige.

Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem är kritisk.

– Vi har ingen kontroll här. Vi måste se till att ingen kommer in med kniv och skjutvapen i skolmiljö, säger han.

Under tisdagen mördades 15-åriga Arminas Pileckas av en 14-årig skolkamrat på Göingeskolan i Broby. Tragedin har satt djupa spår i den lilla orten i nordöstra Skåne. I dag kommer en minnesstund hållas vid skolan och krisgrupp, kyrkan och psykologer finns på plats för dem som behöver prata.

– Vi är i skolan hela dagen för att kunna ta hand om våra elever, vi tyckte det var bättre att de är i skolan med sina kamrater och lärare, i stället för att sitta ensamma hemma, säger skolans rektor Robert Dirksen till TT.

Säker skolmiljö

En skola ska vara en säker plats. Men förre överåklagaren Sven-Erik Alhem ifrågasätter hur säker skolmiljön egentligen är.

– Man kan gå rakt in på skolor hursomhelst. Det här kommer aktualisera frågan om vi ska säkerställa att knivar inte kan föras in i skolmiljön, säger han.

Östra Göinge kommuns säkerhetsansvarige Bertil Håkansson har inget svar på hur tragedin hade kunnat förhindras.

– Kniven har pojken tagit med sig in på skolan. Vem som helst kan ha en kniv på sig utan att det synd. Vi kroppsvisiterar ingen, vi har inga bågar eller väktare. Vi är en öppen skola.

"Kunde skett på Konsum"

Enligt Bertil Håkansson är det en slump att mordet skedde inne i skolan.

– Den här händelsen har inte med skolan att göra. Det handlar om en långt gången konfliktsituation mellan två elever. Mordet kunde lika gärna ha skett på parkeringen eller på Konsum, säger han.

Kommer något förändras i säkerhetsarbetet runt skolan?

– Svårt att säga idag, men spontant tror jag att det inte blir några ändringar.

Sven-Erik Alhem tycker inte om resonemanget.

– Jag tycker det verkar lite uppgivet när jag hör den säkerhetsansvarige uttalas sig om att det här hade kunnat hända var som helst, det hände på skolan och ingen annanstans.

– Skolan och kommunen är skyldig att vidta samtliga åtgärder för att säkerställa säkerheten för elever och personal.

Matias Rankinen
Matias Rankinen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag