Kritisk. Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem tycker att hovrätten dömt fel i våldtäkts-fallet i Stockholm.
Kritisk. Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem tycker att hovrätten dömt fel i våldtäkts-fallet i Stockholm.

Alhem sågar hovrätten efter våldtäktsdomen

Publicerad

Den häftiga kritiken växer mot hovrättsdomen där sex tonårspojkar friades för våldtäkt på en 15-årig flicka i Tensta.

Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem från Malmö går också till attack mot den friande domen och bedömningen att 15-åringen inte var i ett hjälplöst tillstånd.

- Jag tycker att domen är felaktig. Dörren var låst, mobilen borta, det var sex pojkar i rummet. Vilken hjälp hade flickan att få, undrar han.

Solna tingsrätt ansåg att de sex pojkarna var skyldiga till våldtäkt mot den 15-åriga flickan på festen i Tensta i Stockholm. Svea hovrätt friade dem - och sedan dess har en proteststorm rasat i både traditionella och sociala medier.

Händelsen inträffade den 2 mars i år. Svea hovrätt tillämpade därför den lagtext som gällde före den 1 juli i år och som kräver att våldtäktsoffret befunnits i ett "hjälplöst tillstånd". Den nya lagstiftningen är mindre restriktiv och säger att personen ska ha varit i en "särskilt utsatt situation".

- Om man tillämpat den nya lagstiftningen hade det blivit en fällande dom, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare.

"Kan inte acceptera"

Han är starkt kritisk till hovrättens dom och menar att han själv skulle gjort samma bedömning som tingsrätten och fällt pojkarna för våldtäkt.

- Jag kan inte acceptera hovrättens synsätt, säger han. Flickan var ensam med sex killar i ett rum med en låst dörr. Hennes mobil var borta. Den relevanta frågan man bör ställa sig är . Var skulle hon kunna ha fått hjälpen ifrån?

- Även om utvecklingen gått i positiv riktning vad gäller synen på sexualbrott finns det kvar ett slags mansperspektiv. I det här fallet är det naturligt att se det ur den unga flickans perspektiv. Hon var i ett övermäktigt tillstånd. Hon såg sig utan möjlighet att få hjälp.

Sven-Erik Alhem är noga med att betona att han inte bevittnat rättegångarna utan enbart läst domarna, men säger att han därigenom ändå fått en god bild av vad som hänt.

- Det här handlar dock inte om kemi eller fysik, där man kan räkna ut exakt vad som är rätt eller fel. Det är en bedömning som görs av domare, och domare är människor och tycker olika.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag