Kroppen påträffades i närheten av en av Sveriges lyxigaste golfbanor PGA Sweden national. Polisen utreder i nuläget händelsen som mord. Foto: Sara StrandlundKroppen påträffades i närheten av en av Sveriges lyxigaste golfbanor PGA Sweden national. Polisen utreder i nuläget händelsen som mord. Foto: Sara Strandlund
Kroppen påträffades i närheten av en av Sveriges lyxigaste golfbanor PGA Sweden national. Polisen utreder i nuläget händelsen som mord.  Foto: Sara Strandlund
Här hittades den brinnande bilen med en död person i. Foto: Fritz SchibliHär hittades den brinnande bilen med en död person i. Foto: Fritz Schibli
Här hittades den brinnande bilen med en död person i. Foto: Fritz Schibli
Enligt rättsexpert Sven-Erik Alhem är det väldigt sällsynt att en person som påträffas död i en brinnande bil har råkat ut för en olycka. Foto: Tomas LeprinceEnligt rättsexpert Sven-Erik Alhem är det väldigt sällsynt att en person som påträffas död i en brinnande bil har råkat ut för en olycka. Foto: Tomas Leprince
Enligt rättsexpert Sven-Erik Alhem är det väldigt sällsynt att en person som påträffas död i en brinnande bil har råkat ut för en olycka. Foto: Tomas Leprince

Alhem: "Ovanligt att dödsfallet är olycka"

Publicerad

Enligt rättsexpert Sven-Erik Alhem är det väldigt sällsynt att en person som påträffas död i en brinnande bil har råkat ut för en olycka.

– Ett självmord verkar också långsökt, säger han till Kvällsposten.

Vad finns det för teorier att gå på i ett sånt här läge?

Det viktigaste av allt är att man tar det säkra före det osäkra och tar till mordmisstanke. Det är ytterst ovanligt att man påträffar någon i händelse av en olycka i en bil som brunnit. Ett självmord är också långsökt.

På vilket sätt försvårar det utredningen att bevis kan ha förstörts?

– Alltid när man har brand förknippat med ett brott, som till exempel vid mordbrand, så är det tyvärr så att bevismaterial kan försvinna. Så det är klart att det är mycket besvärande ur teknisk undersökningssynpunkt. Men som exempelvis vid dubbelmorden i Jönköping, de så kallade Hökensåsmorden, då hela husen brann ner och kropparna förstördes så att man inte kunde utreda dödsorsaken, likväl dömdes gärningsmannen för morden av Jönköpings tingsrätt.

Alhem: Brottslingar gör ofta misstag

Hur lätt är det att få fram till exempel bilens registreringsnummer?

– Det tror jag inte är svårt alls. Polisen är jätteduktig på att få fram pussel. Brottslingar gör ofta misstag, vilket betyder att det ändå brukar finnas spår att hitta på alla möjliga ställen.

Vad tänker du om platsen där bilen hittades, alldeles intill golfbanan?

– Min första tanke var "finns det något tecken, eller är det verkligen en slump?". Det kan ju finnas en association och det är ju också något som polisen är intresserade av att få veta något om.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag