Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW Persson är kritisk till polisens agerande

67-årige mannen har erkänt att han sköt, men han hävdar att han gjorde det i nödvärn.Foto: Tomas Leprince
Rättsexperten och förre överåklagaren Sven-Erik Alhem anser att en av de viktigaste frågorna är om mannen har använt övervåld eller inte.Foto: Tomas Leprince
<p>Leif GW Persson tror att rättegången kommer att ställa begreppet nödvärn på sin spets.</p>Foto: Ylwa Yngvesson

Den 67-årige mannen har erkänt att han sköt ihjäl de båda bröderna, 21 och 24 år, sent i onsdags kväll.

Men han hävdar att han fruktade för sitt liv och åberopar nödvärn.

Om polisens utredning styrker 67-åringens berättelse kan han gå fri från straff - och begära skadestånd för de dagar han suttit frihetsberövad.

När polisen sent i onsdags kväll anlände med flera utryckningsfordon till 67-åringens villa i Vallåkra utanför Helsingborg låg de två unga bröderna redan döda ute på gårdsplanen.

Båda hade skjutits till döds av 67-åringen med ett jaktvapen han hade licens för.

Stora delar av dramat kunde följas av en nära släkting till mannen. Hon hade strax innan blivit uppringd av 67-åringen som berättade att två personer olovligen tagit sig in i huset medan han var borta och nu uppehöll sig i huset.

I telefon berättade 67-åringen att han tagit sig in genom källaren och att hans hund markerade att där fanns okända. Genom att mannen höll telefonlinjen öppen ville han troligen att det skulle finnas vittnen om något hände.

Släktingen har berättat för Kvällsposten att hon ringde till polisen tre gånger. Men insatsen till villan där dramat ägde rum dröjde över en timme.

Vid ett tillfälle ska släktingen till och med ha bemötts med svaret att om hon inte var nöjd med behandlingen kunde hon vända sig till regeringen och klaga.

Polisen har efter händelsen upprättat en anmälan mot sig själva. I övrigt vill man i den delen inte göra några kommentarer för tillfället.

Kriminologen Leif GW Persson är kritisk till polisens agerande.

– De ska inte hålla på så där. De ska skicka en polisbil till platsen, säger han i en intervju med Helsingborgs Dagblad.

Han säger också att det är en betydande risk att sådana händelser inträffar när rättsapparaten inte fungerar.

– Det är då det privata initiativet kommer in i bilden, säger GW Persson till HD.

67-åringen och de två döda bröderna kände varandra sedan länge och det är känt att det rått en infekterad strid dem emellan under en längre tid. Många vittnar om att den äldre mannen varit utsatt för rena förföljelser.

Den 67-årige mannen har alltsedan han greps hävdat att han agerade i nödvärn i onsdags kväll, att han avlossade sitt vapen enbart för att freda sig.

Under häktningsförhandlingen fick mannen två timmar på sig att berätta sin historia och vilken fruktan han känt. Frågorna från åklagaren och domstolens ordförande var många.

Till sist kom ändå beslutet att 67-åringen skulle häktas, på sannolika skäl misstänkt för de båda morden.

Nu väntar en fortsatt intensiv polisutredning för mannen.

I potten ligger antingen livstids fängelse - eller att gå fri om nödvärnsprincipen kan hävdas.

Leif GW Persson förutspår en högintressant rättegång där begreppet nödvärn kommer att ställas på sin spets.

Innan dess väntar dock en omfattande utredning. Enligt rättsexperten och förre överåklagaren Sven-Erik Alhem blir en av de viktigaste frågorna om det använts övervåld eller inte.

– Man kan aldrig få skjuta någon för äppelstöld i trädgården. Men blir man utsatt för grovt våld har man rätt att försvara sig, det kan gälla även med skjutvapen, säger Alhem.

Eftersom det saknas vittnen till dödsskjutningarna blir både den tekniska utredningen och en rekonstruktion på platsen oerhört viktiga pusselbitar för utredningen.

Kan 67-åringen gå fri från straff?

– Om man kan styrka att han faktiskt talar sanning - att han verkligen hotades till livet - kan han gå fri, säger Sven-Erik Alhem.

Ett snarlikt rättsfall är det så kallade Rödebyfallet, där pappan sköt sonens mobbare och slapp straff.

Pappan åtalades för mord, men friades helt av tingsrätten. I hovrätten dömdes pappan för dråp och grov misshandel.

Men han slapp straff.