Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alhem: I Sverige gäller svenska regler

Foto: TOMAS LEPRINCE

Socialtjänsten i Mönsterås tvingades flytta sitt kontor efter dödshot från två män.

Anledningen: Socialen ville omhänderta en gravid 14-åring. Rättsexpert och före detta överåklagare Sven-Erik Alhem ser ett komplicerat fall framför sig:

– Åldersbedömningen är en mycket central fråga, säger han.

Det var den 28 december som socialtjänstens kontor i Mönsterås fick flyttas efter att två män blivit våldsamma inne på kontoret.

En 21-årig man är anhållen för olaga hot som ska ha riktats mot personalen efter att de velat omhänderta mannens 14-åriga fru. De båda kom till Sverige i december 2015, och under vistelsen i Sverige har flickan blivit gravid. Hon är nu gravid i sjunde månaden.

Mannen är dock inte misstänkt för övergrepp mot barn – och hans familj hävdar att flickan är 16 år, samt att födelsebeviset från Syrien är felaktigt.

Rättsexperten Sven-Erik Alhem är upprörd över händelsen och att socialtjänstkontoret nu tvingas bygga om sitt kontor för att kunna garantera personalens säkerhet.

– Det retar mig oerhört mycket att man ska behöva vidta åtgärder för att skydda tjänstemännen som arbetar där för en fullständigt naturlig åtgärd. Allt annat skulle vara skandal om man inte hade agerat som de gjorde, säger Sven-Erik Alhem som tycker det var rätt att omhänderta flickan.

Alhem: "Anmärkningsvärt"

21-åringen är anhållen för olaga hot. Men frågan huruvida flickan är 14 eller 16 kan vara viktig i en eventuell rättegång som handlar om övergrepp mot barn. Alhem är förvånad över att en förundersökning inte pågår redan.

– Det är i sig anmärkningsvärt om åklagaren inte har inlett en förundersökning om någon som är under 15 år är gravid, säger Sven-Erik Alhem och tillägger:

– En medicinsk undersökning kan inte fastställa på dagen när en person har fötts, så att det står utom allt rimligt tvivel. Men frågan om åldersbestämning är en mycket central fråga här, menar han.

Svenska regler gäller

Migrationsverket har identifierat 132 gifta barn i 80 kommuner i Sverige, barn som i de flesta fall har placerats med sina vuxna makar. Alhem menar att det i Sverige inte ska finnas utrymme för att fria män som har minderåriga flickor, med argumentet att äktenskapet skett lagligt utomlands.

– Min inställning är glasklar, jag hävdar bestämt att det i Sverige gäller svenska regler. Det är fullständigt uteslutet att det skulle vara på annat sätt, säger Alhem och tillägger återigen att komplikationen består i fastställandet av ålder, vilket i längden också kan påverka om, och vilket typ av brott som har begåtts.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!