Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Älgfilm friade Ingemar från mordanklagelser

Här är filmen som gjorde polisen säker på att det var en älg som dödade Agneta Westlund, 63, i Loftahammar.

Det tog utredarna fem månader att bli säkra på saken – vilket Leif GW Persson kraftigt ifrågasatte i SVT:s "Veckans brott" igår kväll och kritiserade polisen för.

Nu berättar polisen om filmen.

– Vi var övertygade i ett tidigt skede, men när vi såg filmen blev jag säker, säger kriminalteknikern Johan Bruun.

Agneta Westlund, 63, hittades död vid kanten till Frisksjön i Loftahammar i september 2008. Kroppen bar spår av kraftigt våld och nästan omedelbart misstänktes hennes man Ingemar Westlund för mordet.

Kalmarpolisens arbetsteori var att Ingemar kört över henne med en åkgräsklippare och sedan dumpat henne vid sjön, 700 meter från huset.

Men utredningen kom att visa ett helt annat händelseförlopp - Agneta attackerades och stampades ihjäl av en rasande älg. Men det tog polisen flera månader att komma fram till det.

– Vi sökte över hela världen efter information om huruvida ett djur hade kunnat åstadkomma de här skadorna, men vi fick inga svar, har Johan Bruun vid Kalmarpolisen tidigare sagt.

Kritik från GW

Inställningen bemöttes av skepsis av Leif GW Persson i "Veckans brott" på tisdagskvällen.

– Jag har själv två bekanta som höll på att bli dödade av hjortdjur, den ene av älg, den andre av en kronhjort och jag är övertygad om att det finns sådan här dokumentation på skador, sa polisprofessorn.

Han konstaterar visserligen att hypotesen om att en älg ligger bakom ett dödsfall inte är den första teori som en utredningsgrupp sätter upp.

Johan Bruun förklarar hur det gick till när polisen började misstänka att ett djur dödat Agneta Westlund:

– Vi fick träff på älg avseende päls och saliv som hittades på kroppen och blev då ganska övertygade om att det kan ha varit en älg. Men för att bli säkra på det måste vi hitta ännu mer bevis.

– Då hittade jag den här filmen som visar att de skador som Agneta hade på kroppen kunde ha uppstått av att en älg trampar på personen.

"Jag tycker inte vi gjorde något fel"

I filmen syns en man som attackeras av en rasande älgko. Älgen springer först fram och sparkar ner mannen och återvänder sedan för att återigen stampa på kroppen.

Filmen blev avgörande i utredningen om Agneta Westlunds död.

– Vi utredde flera spår parallellt men till slut kom vi till vägs ände. När jag visade upp den här filmen för utredningsgruppen som bestod av både poliser och experter från rättsmedicinalverket blev Ingemar avskriven, säger Johan Bruun.

Om GW:s kritik att det tog för lång tid att hitta fram till älgspåret säger Bruun:

– Jag tycker inte att vi gjorde något fel. Men vi började i fel ände.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!