Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Älg dödade Ingemars hustru – misstänktes

Agneta Westlund, 63, hittades död vid en sjökant i småländska Loftahammar. Maken Ingemar häktades som misstänkt för att ha mördat henne.

Han var polisens huvudmisstänkte i fem månader tills sanningen gick upp för utredarna - det var en älg som dödade Agneta.

- Hon var den mest fantastiska människa jag mött. Utan henne är jag inte halv, jag är en kvartsfigur. Det känns jävligt tomt nu, säger Ingemar, 73.

Misstänkt - i fem månader

Gick på hundpromenad

På kvällen den 5 september gick Agneta Westlund ut på promenad med hunden Jocke. Ingemar körde åkgräsklippare på gården.

Hittades död vid sjö

När Agneta inte kom hem letade Ingemar efter henne. Vid Frisksjön hittade han henne död, med stora skador på kroppen.

Antogs vara mord

Polisen kom till platsen och snart blev Ingemar huvudmisstänkt. Skador på Agnetas kropp, bland annat ett djupt sår på höger ben, bedömdes vara åsamkade av en människa.

Häktades - och släpptes

Ingemar greps och anhölls. Kort därefter häktades han som skäligen misstänkt för mord. Men efter en vecka släpptes han, åklagarens bevis höll inte.

Tog gräsklipparen i beslag

Polisen trodde först att Agneta blivit överkörd av en åkgräsklippare. Westlunds maskin togs i beslag, men blodfläckar på den visade sig komma från ett djur.

Hittade älgsaliv

Till slut hittade polisen information som bevisade att en älg dödat Agneta - bland annat saliv från en älg på hennes jacka, samt älghår.

Fallet avslutas

I mitten av mars 2009 lades utredningen ned och misstankarna mot Ingemar skrevs av.

I kvällens avsnitt av "Veckans brott" på SVT berättar Ingemar Westlund om den fasansfulla tiden när han utsågs till polisens huvudmisstänkte gällande hustruns mystiska död.

- Polisen hade riktat in sig på mig. Det var som att åklagaren måste hitta något som skulle sätta fast mig, säger Ingemar i kvällens program.

För Kvällsposten berättar han om kvällen den 5 september 2008. Det var mörkt ute, klockan var en stund efter 20.

"Förstod att det var slut"

- Hon hade gått ut med vår hund, Jocke, som bara var valp. När hon inte kom tillbaka tog jag mig ut för att leta, Agneta brukade plocka svamp så jag åkte runt till de ställena där hon brukar vara men hon fanns ingenstans, säger Ingemar Westlund.

När han kom ner till Frisksjön 700 meter från huset hörde han ett våldsamt plask, han stannade till en bit före sjökanten.

- Jag gick ner mot vattnet och såg henne ligga där. Jag förstod att det var slut, att hon var död.

Prat bakom ryggen

Ingemar larmade 112, polis och räddningstjänst ryckte ut och under natten delgavs han chockbeskedet - han misstänktes ligga bakom dödsfallet.

Han anhölls och häktades men åklagaren lyckades inte stärka misstankarna och efter en vecka i häktet släpptes han.

- Men jag var skäligen misstänkt i fem månader. Det var fruktansvärt, kanske mest för mina två döttrar.

Först i mitten av mars 2009 gick polis och åklagare ut med att det var en älg som hade dödat Agneta. Misstankarna mot Ingemar avskrevs, utredningen lades ned. Men i folks ögon var Ingemar ändå dömd. Folk pratade bakom ryggen på honom, misstänksamheten fanns där.

- En kväll när jag kom hem till huset var det en person som hade ställt upp en älgmodell i full storlek på uppfarten. Jag förstår inte varför, men han trodde väl inte på polisen, han trodde att jag dödade min fru, säger Ingemar som sedan sålde huset och flyttade till Stockholm för att komma närmare sina barn.

- Det finns fortfarande folk där på orten som inte tror på det, sådana som är övertygade om att jag dödade Agneta.

"Hoppas de lär sig något"

Över 300 människor kom till begravningen av Agneta Westlund i Nacka kyrka, då var Ingemar släppt men ännu misstänkt för att ha dödat henne.

- Det var verkligen hemskt. Att stå där och begrava sin hustru som man älskat i 50 år och inte veta vad folk trodde om en, det fanns säkert folk där i kyrkan som tänkte att jag är en mördare, säger Ingemar Westlund.

Nu har det gått över fem år sedan Agneta dödades av älgen under en skogspromenad. Ingemar Westlund har sina döttrar och fem barnbarn omkring sig, de har fungerat som ett stöd för varandra.

- Barnen har förlorat sin mamma, jag har förlorat min älskade hustru. Det är inte polisen och åklagarens fel att älgen dödade henne, men jag hoppas att de lär sig något av det här. Och jag skulle vilja få en ursäkt, allt de kan säga är att de beklagar att det blev så här.