Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alf Svensson tror inte på en högerregering

Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiet.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND

Strax innan klockan 11 på måndagen röstade 181 riksdagsledamöter för att fälla Stefan Löfven som statsminister. 

KD:s tidigare partiledare Alf Svensson är kritisk mot Stefan Löfven och Annie Lööfs agerande – men tror inte krisen kommer leda till en högerregering. 

– Möjligheten finns men den är inte omfattande. De snickrar inte ihop en borgerlig regering på en förmiddag, säger han. 

För första gången i historien har Sveriges riksdag röstat bort en statsminister. Därmed står Stefan Löfven inför valet att avgå tillsammans med hela regeringen eller att utlysa ett extraval. 

– Vi har gjort allt vi har kunnat för att lösa situationen. Men när ingen annan har velat bidra till en lösning så står vi till slut här och då håller vi det vi har lovat, sa Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar i sitt anförande i riksdagens kammare inför omröstningen. 

Alf Svensson, tidigare partiledare för Kristdemokraterna, tycker inte att Stefan Löfven (S) och Annie Lööf (C) har agerat hedersvärt. 

– De tror att om de upprepar att de erbjöd förhandling gång på gång så tror svensken på det trots att Vänsterpartiet har varit tydligt med att de vill få bort punkten om marknadshyror och ha förutsättningslösa förhandlingar, säger han. 

– Man kan inte skylla på Västerpartiet som de gör nu. Det är inte hedervärt. 

Samtidigt tror Alf Svensson inte att det blir ett extraval efter sommaren. 

– Nej, det tror jag inte. Man kan också räkna ut att folk inte är särskilt intresserade av ett extraval efter pandemin. 

Alf Svensson, tidigare partiledare för KD.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Inte bra för demokratin” 

Ilmar Reepalu, tidigare socialdemokratisk kommunalstyrelseordförande i Malmö, är inte lika säker på att det inte blir extraval. Han vill gardera sig med 50/50 men hoppas själv att de hittar en lösning vid förhandlingsbordet. 

– Det är ett år fram till valet och med det valsystem vi har kommer ordinarie val att hållas oavsett nästa år. Någon ska i så fall få styra i elva månader. Det är inte bra för demokratin, det tröttar ut människor med dubbla kampanjer, säger han. 

– Som det ser ut nu är Centern väldigt låsta, samtidigt har Annie Lööf varit den mest resonabla i det här sammanhanget och beredd att göra hitta lösningar i sakfrågan. Jag hoppas att hon hittar ytterligare något steg och att Vänsterpartiet blir nöjda med det. Vi tvingas se över bostadspolitiken i vilket fall. 

Ilmar Reepalu, S.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tegnhammar: ”Nått vägs ände” 

Torbjörn Tegnhammar, oppositionsråd i Malmö som även sitter i Moderaternas partistyrelse anser att det var ett väntat utfall. 

– 60 procent av svenska folket röstade på partier som i valet förordade en annan statsminister än Stefan Löfven. Trots det blev Stefan Löfven statsminister genom ett politiskt spel mellan fyra partier som saknar annan gemensam grund än att de vill stänga ute två av riksdagens partier, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Det var oansvarigt och ohållbart att bilda en sådan regering och den har nu nått vägs ände.

Kommer Stefan Löfven tillbaka till makten?

– Bara om Centerpartiet kommer fram till att de hellre vill ha en socialdemokratisk regering i behov av aktivt stöd ifrån Vänsterpartiet än en borgerlig regering ledd av Moderaterna. Om Centerpartiet fullföljer sin vänstersväng så är det värdefull information för borgerliga väljare inför nästa val.

Damberg: ”De ställer till med politiskt kaos”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!