Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alexandras nya våning – för 16 miljoner kronor

Det här är grevinnan Alexandra.
Grevinnan Alexandra har köpt lägenhet i centrala Köpenhamn.
Foto: JENS CHRISTIAN
Båda sönerna, prins Nikolai och prins Felix, lämnar boet. Då behöver inte grevinnan Alexandra ett stort hus längre.
Foto: JENS CHRISTIAN

Grevinnan Alexandra har hittat ett nytt boende – en tjusig lägenhet mitt i Köpenhamn. 

Nu blir hon granne med lyxkrogar och exklusiva butiker. Hennes före detta svärmor, drottning Margrethe, bor bara en kort promenad bort. 

Ex-prinsessan betalar 16 miljoner kronor för fyra rum och kök. 

168 kvadratmeter fördelat på två våningar i centrala Köpenhamn. Det är vad som väntar grevinnan Alexandra. 56, när hon under början av sommaren lämnar lyxvillan i Charlottenlund. 

Ex-prinsessans talesperson Helle von Wildenrath Løvgreen bekräftar för Se og Hør att Alexandra köpt lägenheten på Klerkegade. 

Hon har fått betala 12 miljoner danska kronor, vilket motsvarar ungefär 16 miljoner svenska. Månadskostnaden ligger på 7600 kronor. Troligen har hon råd. 

Huset i Charlottenlund lades ut till försäljning för strax över 20 miljoner kronor. När hon köpte det av den förre fotobollsstjärnan Preben Elkjær, betalade hon ”bara” 13,5 miljoner. 

Den nyinköpta lägenheten ligger i en palatsliknande bostad som är byggd 1867. Men insidan är helt nyrenoverad och tack vare den extrema takhöjden har en extra våning kunnat byggas till i delar lägenheterna. 

Huset ligger i ett av Köpenhamns mest exklusiva områden och grevinnan kommer ha nära till nästan precis allt som den danska huvudstaden har att erbjuda när det gäller god mat och shopping. Hon kommer kunna njuta av joggingtur i Kongens have som ligger ett kvarter bort, och på tio minuters promenadavstånd ligger Amalienborg om hon skulle få lust att besöka sin förra svärmor, drottning Margrethe.  

Den nya lägenheten har två våningar (ni ser balustraden uppe till vänster i bild).
Foto: Boliga.dk
Huset ligger på Klerkegade i centrala Köpenhamn.
Foto: Google
Alexandra lade ut sitt hus i Charlottenlund till försäljning för 20 miljoner kronor.
Foto: LÜTZAU
När grevinnan Alexandra köpte huset i Charlottenlund av den förre fotobollsstjärnan Preben Elkjær, betalade hon ”bara” 13,5 miljoner.
Foto: MICHEL BARRAULT / ICON SPORT BILDBYRÅN

Minsta boendet?

Grevinnan Alexandra har bott på flera olika platser i Danmark tidigare. Bland annat Schackenborgs slott och flera herrgårdar. Därför innebär flytten till lägenheten på Klerkegade troligen att hon får sitt minsta boende någonsin sedan hon flyttade till Danmark 1995.

Men varför ska hon ha något större? När ex-prinsessan flyttar in den 1 juli gör hon det ensam. Då har båda hennes söner, prins Nikolai och prins Felix, lämnat boet uppger Se og Hør. 

Det är på grund av just det som grevinnan har avsagt sig det kungliga apanaget. Det gav henne tidigare nästan fyra miljoner kronor om året. Men ex-prinsessan var tydlig, när båda hennes söner hade fyllt 18 skulle hon klara sig på egen hand. 

Inför övergången till ett ”vanligt liv” hymlade grevinnan Alexandra inte med att hon var nervös. 

– Det är som att stå vid en ravin som jag ska ta mig över genom att själv lägga ut plankor till en bro. Jag är herre över min egen tillvaro och framtid, sa Alexandra strax efter att hennes beslut hade tillkännagetts under sommaren 2017.

I juli förra året kom den sista utbetalningen från kungahuset och grevinnan Alexandra var redo. Hon fick jobb på den danska teknikjätten Bang & Olufsen. Hennes titel är ”director for client programmes”. 

– Jag ser mycket fram emot att stärka medvetenheten om Bang & Olufsens varumärke och produkter på företagets kärnmarknader, sa Alexandra till Se og Hør i samband med att hon fick sitt nya jobb. 

Nu när ungarna lämnar boet förväntas grevinnan Alexandra att umgås mer med sina väninnor.
Foto: STELLA PICTURES POLFOTO
Ett annat nyfunnet intresse hos ex-prinsessan är vinterbad. Här syns hon i vattnet utanför Skagen.
Foto: KASPAR WENSTRUP / MEGA/IBL
Grevinnan Alexandra är singel och kommer bo ensam i lägenheten.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

”Alexandra är rationell”

Under det senaste året har ex-prinsessans CV utvidgats ytterligare. I början av januari fick hon en styrelsepost hos det danska företaget Unumed som enligt egna hemsidan ”skapar digitala vårdlösningar för kliniker och sjukhus i utvecklingsländer”. 

Häromdagen kom det fram att hon investerat i företaget WikiFactory. Det grundades i Hongkong men har nyligen flyttat sin verksamhet till Köpenhamn. 

– Alexandra tycker om företagets mycket sociala profil, och sedan kan hon dra nytta av sin erfarenhet från Honkong, säger Helle von Wildenrath Løvgreen till Se og Hør. 

Kungahusexperten Sebastian Olden-Jørgensen har tidigare hyllat grevinnans beslut att stå på egna ben och inte vara beroende av drottning Margrethe och resten av det danska kungahuset.

Flytten till lägenheten på Klerkegade är ytterligare ett bevis på ex-prinsessans nya självständiga liv. 

– Detta visar prov på hennes goda omdöme och sunda förnuft. Alexandra är rationell och inte någon som desperat försöker klamra sig kvar på sin position. Hon vill inte hänga sig kvar en minut längre än vad folk tycker är naturligt, säger Sebastian Olden-Jørgensen till BT.

TV från arkivet om ex-prinsessan: 

Efter den tuffa tiden - Nu har grevinnan Alexandras lycka vänt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!