Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alexandra Pascalidous möte med exnazisten

Martin Karlsson har blivit dödshotad efter avhoppet. "Men om detta gör att bara en person till aldrig ansluter sig till nazisterna eller hoppar av den nazistiska rörelsen så är det värt riskerna, alla gånger", menar han.
Foto: Privat
"Hat och hot har fått enorma konsekvenser för mig som yrkesmänniska – och mamma", säger Alexandra Pascalidou som nu mött en av näthatarna.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nazistiska NMR demonsterade i Göteborg och Kungälv på lördagen – samma dag som DN-intervjun med avhopparen Martin Karlsson publicerades.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Martin Karlsson, 30, näthatade journalisten Alexandra Pascalidou i flera år.

Nu har de båda träffats.

– Jag var rädd. Jag kunde knappt andas under hela intervjun, säger Pascalidou.

Alexandra Pascalidou har konsekvent under många år försvarat demokratiska värderingar. Trots att det har kostat.

– Hat och hot har fått enorma konsekvenser för mig som yrkesmänniska – och mamma. Det har till exempel hänt att arbetsgivare har backat, säger hon till Kvällsposten.

Ändå har hon aldrig övervägt att ändra riktning, eller att tystna.

– Jag har kämpat så hårt, och kraschat emellanåt. Men det har inte funnits något alternativ. Jag är frilans och har ingen arbetsgivare som säger åt mig att ta ledigt i två månader med lön. Jag har ett barn att försörja, säger hon.

"Jag har kämpat så hårt, och kraschat emellanåt. Men det har inte funnits något alternativ", säger Alexandra Pascalidou om hat och hot som hon utsatts för genom åren.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

En av alla som näthatat henne är Martin Karlsson, 30, från Värnamo. Fram till för cirka ett år sedan var han aktiv nazist och medlem i NMR.

När han beslöt sig för att hoppa av den nazistiska rörelsen ville han be de personer som han skadat om förlåtelse. En av dessa var Alexandra Pascalidou, och han skickade ett mejl till henne. 

– Jag hade dock inte förväntat mig att Alexandra skulle svara mig, det viktiga för mig var att hon skulle veta att jag verkligen är ledsen för det jag gjort, förklarar han i ett mejl till Kvällsposten.

Alexandra Pascalidou: "Imponerad av hans mod"

Ex-nazisten och journalisten har nu träffats för en intervju, publicerad på lördagen i DN. Mötet blev "otroligt känsloladdat", enligt Martin Karlsson.

– Det var otroligt svårt att hålla tårarna borta, en otroligt tung sten av skuld föll från mina axlar under vårt möte.

Alexandra Pascalidou var först misstänksam, men det vände.

– Nu är jag väldigt imponerad av hans mod, och jag hoppas att han inspirerar andra, säger hon.

Växte upp i religiös familj

I intervjun i Dagens Nyheter beskriver Martin Karlsson hur han växte upp i ett strängt religiöst hem.

– Jag växte upp i en familj som var Jehovas Vittnen. Det var en väldigt låst tillvaro och pappa var väldigt kontrollerande. När jag som sextonåring sa att jag ville lämna Jehovas vittnen tog han fram en resväska och beordrade mig att packa och försvinna. Så hamnade jag i ett familjehem.

– Det blev en stor kontrast från total kontroll till ingen kontroll alls. Jag började hänga med kompisar som var nazister.

NMR fanns på plats under Almedalsveckan, något som väckt mycket debatt.
Foto: SVEN LINDWALL

Han beskriver i intervjun hur han och hans kompisar kallade folk för ”jävla negerjävel”, ”sionistfittor” och ”judesvin”. 

Men det var aldrig någon som markerade mot honom, och när han bad om hjälp med att lämna den nazistiska världen fanns ingen där. Genom vänsterextrema AFA fick han slutligen kontakt med en annan avhoppare.

– Det finns så mycket som kommer upp i intervjun som är så frustrerande. Men till exempel detta att vuxenvärlden abdikerar. Att man ser killen med hakkors och inte säger något. Ironin i detta – att det blir AFA som hjälper honom. För de var de enda som sa att han var en idiot, säger Alexandra Pascalidou.

Mikael Ekman på Expo: NMR är en politisk sekt

Hon är rörd av alla reaktioner som hon fått efter DN-intervjun med Martin Karlsson.

– Men jag måste också säga att jag är lite orolig för honom. Jag vill inte att han ska drabbas som jag har drabbats. Han är ju som jag, en privatperson utan något skydd.

Mikael Ekman på Expo menar att 95 procent av de som lämnar den nazistiska rörelsen gör det i tysthet, men att några få gör som Martin Karlsson och pratar öppet om det. 

– Jag tror att det är jättebra att man går ut och förklarar hur de här grupperna fungerar. Det är starkt och modigt.


Om detta gör att bara en person till aldrig ansluter sig till nazisterna så är det värt riskerna

Han bekräftar att det kan vara riskabelt att hoppa av.

– Det här är en politisk sekt, och de som lämnar ses som avfällingar, säger han.

Martin Karlsson berättar att han efter avhoppet fått ta emot dödshot. Att han ändå berättade om sitt förflutna och sitt beslut i DN var ett medvetet beslut.

– Jag skulle inte säga att jag var rädd inför publiceringen, utan snarare att jag hade och har respekt för att detta kommer innebära en del faror. Men om detta gör att bara en person till aldrig ansluter sig till nazisterna eller hoppar av den nazistiska rörelsen så är det värt riskerna, alla gånger, menar han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!