Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alexandra hyllas efter tårarna i tv

Grevinnan Alexandra hyllas unisont i Danmark efter tv-intervjun i "Go aften Danmark".
Foto: EMIL NORDIN
Tårarna föll när Alexandra hörde sonens meddelande i tv.
Foto: TV2/Go Aften Danmark
Alexandra berättar i en ny intervju om hur hon fick en lycklig skilsmässa med prins Joachim. Här tillsammans med sönerna Nikolai och Felix samt Joachims son prins Henrik.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Alexandra och prins Joachim.
Foto: JENS DIGE / AP POLFOTO
Alexandra och prins Joachim 2002, med nyfödda sonen Felix.
Foto: IMAGINE/10070 / 10070 IMAGINE SCANDINAVIA

Efter de tunga åren går livet på rätt håll för grevinnan Alexandra igen.

Hon står nu på egna ben och satsar stenhårt på en ny karriär i näringslivet.

Samtidigt hyllas hon stort i Danmark efter den känslosamma intervjun i i tv där hon rördes till tårar.

Äntligen lever livet för grevinnan Alexandra igen. Efter skilsmässorna från prins Joachim 2005 och den 14 år yngre reklamfotografen Martin Jørgensen 2015 har hon återfått danskarnas kärlek.

Det började i somras när hon meddelade att hon avsäger sig sitt årliga apanage på 2,4 miljoner kronor. När det blev känt att hon hade kvar pengarna, trots att hon inte längre var prinsessa, växte kritiken med lavinartad styrka. Den avtog knappast av att hon gjorde en vinst på drygt 17 miljoner kronor vid försäljningen av villan där hon levde med prins Joachim och sönerna Nikolai och Felix på Svanemøllevej på superfashionabla Svanemøllevej i Köpenhamn.

Alexandra gjorde en vinst på 17 miljoner kronor vid försäljningen av villan.
Foto: EMILIA OLOFSSON

Grevinnans nya jobb

Kort efter att hon släppte apanagebomben avslöjade grevinnan, som innan hon träffade prinsen var känd som en stenhårt arbetande affärskvinna, att hon fått ett nytt jobb, som gästföreläsare på Kelley School of Business i USA.

Då klarnade mycket och det blev tydligt att hon gjorde sig redo för att stå på egna ben, utan ekonomiskt stöd av kungafamiljen.

Och trots att hon jobbar i USA bestämde hon sig för att stanna kvar på hemmaplan i Danmark. Nyligen avslöjades det att hon köpt förre fotbollsproffset Preben Elkjærs lyxiga villa i det så kallade "Whiskybältet" på tjusiga Strandvejen som löper längs Öresund mellan Köpenhamn och Helsingör. Huset, beskrivs som fullt utrustat och mycket lyxigt, men håller en betydligt lägre profil än det förra palatsliknande hemmet hon delade med prinsen.


LÄS MER: Alexandra köper nytt lyxhus


En anledning till att hon stannar i Danmark är sannolikt den goda relationen till prins Joachim. I tv-intervjun berättade hon, överraskande, om kontakten med barnens far.

– Vi har det nästbästa efter ett lyckligt äktenskap, vi fick en lycklig skilsmässa. Det är inte för barnens skull, vi har det bara så bra. Och det är dubbelt så bra för barnen, säger hon i intervjun.

2007 gifte Alexandra om sig med 14 år yngre reklamfotografen Martin Jørgensen. De skilde sig 2015.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLAPICTURES

Alexandra hyllas efter tv-intervjun

För det svaret, och hennes okontrollerade känsloutbrott, när hon lät tårarna falla efter att ha hyllats hjärtligt och innerligt av äldste sonen Nikolai i en inspelad hälsning, hyllas hon nu stort.

– Hon har möjlighet att starta ett nytt liv, och det gör hon nu på ett mycket fint och mänskligt vis, säger kungahusexperten och författaren Søren Jacobsen till tidningen BT.

Från det danska folket strömmade hyllningarna till den tidigare så populära prinsessan in. Hon beskrivs som en "helt igenom underbar människa" och får på sociala medier beröm och lyckönskningar i framtiden.

– Det är jättebra att hon visar känslor. Först det med apanaget, sedan det nya hemmet och nu den öppenhjärtiga intervjun. Nu visar hon att inte är en vaxdocka utan en riktig människa av kött och blod, säger Søren Jacobsen till BT.

Alexandra med tidigare maken prins Joachim.
Foto: JENS DIGE / AP POLFOTO

"Grevinnan kommer att lyckas"

Vilket hennes nästa steg i karriären blir, är oklart. Men att hon satsar mot ett civilt toppjobb är helt utan tvivel. I tidigare intervjuer har hon själv sagt att hon längtar tillbaka till näringslivet. 

Men även om hon har en mycket stark meritlista och omvittnat goda erfarenheter befarar Søren Jacobsen att det kan bli svårare än förväntat att hitta drömjobbet. Att vara ex-prinsessa på jakt efter ett jobb behöver inte vara en fördel, särskilt inte eftersom det är många år sedan hon befann sig på arbetsmarknaden.

Men han är ändå övertygad om att Alexandra ska lyckas.

– Nu skapar hon utrymme för andra möjligheter. Hon har satt sig i ögonhöjd med oss andra och det har öppnat några dörrar för henne.

Grevinnan Alexandra - smart affärskvinna från Hongkong

Alexandra Manley föds 1964 i Hongkong.

1994 träffar hon danske prins Joachim på en fest i staden som 29-åring. Paret blir blixtförälskade och gifter sig året därpå.

Danskarna tar henne snabbt till sina hjärtan, inte minst för att hon bidrar med glamour till kungahuset.

Hon utmärker sig också som smart och ytterst språkbegåvad, utöver engelska talar hon fyra språk till: franska, tyska kantonesiska och japanska.

1999 föds parets första son, prins Nikolai.

2002 föds deras andra son, prins Felix.

2004 tillkännager kungahuset att prinsessan Alexandra och prins Joachim ska skiljas.

2007 gifter Alexandra om sig med 14 år yngre reklamfotografen Martin Jørgensen. Samtidigt får hon titeln grevinna av Frederiksborg.

2015 meddelar Alexandra och Martin att de ska skiljas. Nyheten kommer inte som en överraskning, Martin har under en längre tid setts ensam i Köpenhamns nattliv medan Alexandra har stannat hemma.MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!