Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alexandra fick jobb
hos Ceasar Millan

Första gick Alexandra Ortega en kurs hos Ceasar Millan, sen återvände hon två gånger för att jobba.
Foto: Privat
Alexandra på promenad med 17 hundar i Limared.
Foto: Privat
När Alexandra jobbade hos Ceasar Millan träffade hon sin man Armando.
Foto: Privat
Alexandra på promenad med sin hundflock.
Foto: Privat

Alexandra Ortega längtade redan som barn efter en hund. Idag har hon ett tjugotal fyrbenta kompisar hemma i huset i Limmared. Där bor hon med kärleken Armando som hon träffade när hon arbetade hos världsberömda hundexperten Cesar Millan i USA. Nu jobbar de med att hjälpa hundar utan hem eller som behöver rehabiliteras.

– Det blir en livsstil som går före allt annat. Hundarna känner mig under alla fasader och lager. Man får ett väldigt tajt band, säger hon.

När Alexandra Ortega är ute och rastar sina 17 hundar är det sällan någon som kommer fram och vill klappa eller ställa frågor.

– Folk slutade komma fram och fråga om jag hade hunddagis när jag passerade tio hundar, nu håller folk sig snarare på avstånd, säger Alexandra och skrattar.

För att få plats med alla sina fyrbenta vänner har hon köpt ett stort hus i Limmared. Där bor hon tillsammans med sin man Armando, och där tar hon också emot hundar som ska omplaceras eller som behöver tränas på boot camp.

Alexandra Ortega är hundbeteendespecialist och har bland annat arbetat för den världsberömda tv-stjärnan Cesar Millan i USA. Det var när hon själv hade problem med sin första hund, mopsen Evian, som hon skämt bort så till den milda grad att den blev sjuk, som hon blev nyfiken på att testa Cesar Millans metoder.

Drömde om hund

Alexandra drömde redan som liten om att ha en hund. Tre veckor innan sin 18-årsdag besannades drömmen. Men den enorma glädjen över att äntligen ha en hund blev till slut destruktiv. Evian var inte bara bortskämd, han var hennes allt och det blev för mycket på Evians axlar, som blev sjuk, förklarar hon. Samtidigt hade hon utökat flocken och hade problem med en annan hund som var så aggressiv att hon övervägde avlivning.

– När jag såg Cesar Millans tv-program så fick det mig att inse vad en hund behöver, och att det handlar om en själv och vad man projicerar på hunden. Om man blir medveten om sina känslor och lär sig behärska dem så svarar hunden på det.

När Alexandra började omprioritera och behandla hundarna annorlunda vände allt och hon såg snabbt resultat. Intresset för hundexperten Cesar Millans tillvägagångssätt växte och Alexandra ansökte om att få gå en veckokurs på hans gård i USA. Tack vare att hon gjorde så bra ifrån sig blev hon ombedd att komma tillbaka och jobba hos dem i två omgångar.

– Det var väldigt speciellt och roligt att jag blev utvald till att jobba där, de hade inte gjort så tidigare. Men jag är en naturligt bestämd person och det är viktigt när man har med hundar att göra. Cesar är perfektionist och det är jag också. Ska man arbeta där får man vara beredd på att höra sanningen, och det kan svida, han lindar inte in något i sockerlag, säger hon.

"Jobbar med hundar på heltid"

Förutom ett kvitto på att hennes självlärda arbetssätt fungerade och en hund i gåva, fick hon också med sig något mycket speciellt från Cesar Millans ranch, nämligen nuvarande äkta maken Armando.

– Ja vi träffades där, han hade arbetat där i fem år. Nu bor han med mig i Limmared och vi jobbar ihop med hundar på heltid.

Förutom att ta emot hundar för rehabilitering ägnar de sig åt att hitta nya hem åt bland annat spanska gatuhundar. Att arbeta med svåra hundfall där aggression ofta är problemet är inte riskfritt. I de flesta fall har ägarna som lämnar in sina hundar för rehabilitering utvecklat en rädsla för sin egen hund och kan inte längre hantera dem.

– Jag har blivit biten flera gånger, främst av misstag, och fått åka till akuten. En gång blev jag illa biten i ansiktet, men det är som när man ramlat av en häst, man måste upp i sadeln igen, så jag gick och jobbade redan nästa dag, berättar Alexandra.

Hon förklarar att hundar som beter sig aggressivt i väldigt sällsynta fall har en mental störning, det handlar i stort sett alltid om att de påverkats negativt av människor. Lösningen är att lära hunden att vara hund igen, därför är det helt rätt miljö hemma hos Alexandra och Armando.

"Det är en livsstil"

– Hundar är flockdjur och flocken accepterar inga ängsliga, stressade hundar. Människor är alldels för resonerande och analyserande, hundar planerar inte sitt agerande de reagerar bara. Att bli mer instinktiv är som att öppna en port mellan dig och hunden. Det är viktigt att lita på sin magkänsla och att vara lugn och bestämd.

Livet med sjutton hundar lämnar inte många lugna stunder till övers. Speciellt som Alexandra valt att bygga upp en flock med vitt skilda hundtyper och personligheter, och med olika behov.

– Det blir en livsstil som går före allt annat. Jag har aldrig lydnadstränat dem, men jag kan ha med dem överallt. Sen är det klart att det inte är harmoni hela tiden, ibland blir det bråk som i vilken familj som helst.

Den största fördelen med att leva ihop med hundar är den ärliga och raka relationen, förklarar hon.

– Hundarna känner mig under alla fasader och lager. Jag kan inte manipulera dem eller förneka hur jag känner. Man får ett väldigt tajt band.

Alexandras 4 experttips

Så förebygger du en obalanserad hund:

- Led med lugn och bestämd energi.

– Etablera regler, gränser och begränsningar.

– Gör anspråk på territorium.

– Stå för hundens skydd och vägledning.

Mer information om Alexandras kurser och hundrehabilitering hittar du på Facebooksidan Dogs of Pegasus och hemsidan dogsofpegaus.com.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!