Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alexandra, 40, överlevde brand – tack vare katterna

Alexanda Blomquist överlevde branden i bostaden – efter att ha väckts av sina katter.Foto: Privat
Lizzy blev drygt 1,5 år gammal innan hon omkom i branden.Foto: Privat
Daisy och Buffy hittades, tillsammans med kattkompisen Lizzy, döda under Alexandras säng.Foto: Privat
Hennes bostad totalförstördes av lågorna.Foto: Privat

De tre katterna Buffy, Lizzy och Daisy räddade Alexanda Blomquists liv.

När lägenheten började brinna var katterna de första som märkte det – och varnade sin ägare.

– Det borde ha varit katterna som levde vidare, det är tack vare dem som jag lever i dag, säger hon.

Alexandra Blomquist, 40, vaknade hastigt upp, tidigt på morgonen den 29 juli. Hennes tre katter hoppade ner från sängen i bostaden i Dalby – och Alexandra tog det direkt som ett tecken på att någonting var fel.

– Jag gick upp och möttes av massor med rök. Det fanns ingenstans för mig att komma ut, men jag höll mig lugn, det är onödigt att stirra upp sig. Jag ringde 112 och gick in i badrummet. Vatten är det enda som släcker eld – därför kändes det säkrast för mig att stänga in mig i badrummet och hålla mig i duschen, säger Alexandra Blomquist.

Hon hade tidigare lärt sig om skadeförebyggande arbete – och kunskaperna kom väl till pass.

– För att skydda mig mot röken kvävde jag min syretillförsel med armen och pyjamasen. Jag tänkte att det fanns en större chans för sjukvården att rädda mig i ett senare skede om jag inte var förgiftad och höll mig ren på insidan. Därtill sprutade jag in vatten i min mun, eftersom det innehåller syre.

Alexandra vaknade tidigt på morgonen – och upptäckte att hennes bostad stod i brand.Foto: Privat

 

LÄS MER: Två personer räddade ur brinnande hus

 

Var aldrig rädd

Någon rädsla kände Alexandra Blomquist aldrig. I stället agerade hon lugnt och sansat, på samma gång som hon försökte förhindra branden.

– Under tiden som jag väntade på räddningstjänsten sprutade jag vatten mot en vägg där jag såg glöd, för att branden inte skulle sprida sig till min granne. När brandmännen kom hade jag domnat av, men jag var aldrig rädd eftersom jag hade vatten intill mig.

Alexandra fördes till sjukhus med ambulans. Väl där ska hon ha fått ligga med syrgas i 18 timmar, därefter mådde hon lika bra som före branden.

De tre katterna Buffy, Lizzy och Daisy räddade Alexandras liv.Foto: Privat

Katterna räddade hennes liv

De tre stora hjältarna i dramat är enligt Alexandras Blomquist hennes norska skogskatter, Buffy, Lizzy och Daisy, som varnade för faran. Utan dem hade hon troligtvis inte vaknat i tid.

Någon chans att rädda katterna från lågorna hade Alexandra inte. Deras kroppar återfanns på den plats där de alltid sökte trygghet – under sängen.

– Mina tre katter låg längst inne under sängen, döda. Det borde ha varit katterna som levde vidare, det är tack vare dem som jag lever i dag. Jag hade ingen möjlighet att rädda dem och det känns fruktansvärt. Katterna har varit som mina tre barn, de var mina hjärtan.

 

LÄS MER: Katter hittades dumpade i skogen: ”Fruktansvärt”