Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alexander, 7, ville inte gå till skolan med eksemen

Stundvis var hela Alexanders ansikte täckt med sår.Foto: Privat
Familjen letade desperat efter lösningar på pojkens tillstånd.Foto: Privat
Alexander, mamman Rebecca, brorsan Anton och pappan Robin.Foto: Privat

Hela Alexanders ansikte täcktes med eksem när det var som värst.

Den sjuårige pojken ville inte gå till skolan och smärtan var nästintill outhärdlig, berättar föräldrarna Rebecca, 33, och Robin Nyberg, 32.

– Det blev bara värre och värre, säger hans mamma.

Konstant kliande, smärta och eksem.

Så präglades Alexanders sju första år där han bor i Växjö. På grund av den allergiska astman, som förde med sig stora problem med eksem, kunde han inte vara i skolan. 

– Det blev bara värre och värre, berättar Rebecca Nyberg, Alexanders mamma.

Såren kunde täcka hela Alexanders ansikte.Foto: Privat

Stundvis var hela pojkens ansikte täckt med eksem.

– Tillståndet påverkas av så mycket. Han är allergisk mot kvalster och mögel och när han blir sjukt påverkas huden negativt direkt också.

”Ville inte gå till skolan”

Familjen har testat många olika behandlingsmetoder för att motverka Alexanders problem. Salvor, antibiotika och kortisontabletter har hjälpt för stunden – men långsiktigt kvarstod problemen.

– Man vill inte ge sitt barn för mycket antibiotika heller, efter ett tag slutar det fungera eftersom de blir resistenta. Det gick bara några veckor mellan doserna ibland, säger Alexanders pappa, Robin Nyberg.

Familjen letade desperat efter lösningar på Alexanders tillstånd.Foto: Privat

Rebecca förklarar:

– Och när han har fått de här utslagen ville han inte gå till skolan. Under perioderna där det var värst tyckte han det var jobbigt och han såg sig inte i spegeln på över en vecka. Han är en jättestark kille och klarar det här som ingen annan.

Hur känns det som förälder att se hur Alexander påverkas?

– Det är jättejobbigt. När han blir ledsen och tycker att han är annorlunda från andra barn ... och han får ju ont också. Ibland när vi måste smörja honom svider det och han har nästan skrikit rakt ut. Man känner sig hemsk som förälder, trots att man vet att man måste ta hand om det.

Mådde bättre efter en månad

När Rebecca och Robin trodde att det inte fanns någon lösning fick de ett tips från en sjuksköterska om en luftrenare tar bort partiklar och allergener och skapar en hyperren zon. 

Genom hjälp från landstinget fick familjen hem en av dessa luftrenare för att testa den.

Renaren ställdes intill Alexanders säng och aktiverades under nätterna. Redan en månad senare märktes en stor skillnad: eksemen försvann gradvis.

Skillnaden efter luftrenaren är stor.Foto: Privat

Robin och Rebecca tipsar andra föräldrar i liknande situationer att höra av sig till landstinget. För Alexander har livet vänt helt – och han kan nu vara i skolan igen.

– Det är som att huden lugnar er sig och han sover bättre. Och vi sover bättre då också, det har varit jättepositivt, säger Rebecca.

– I somras hade han inte en enda infektion överhuvudtaget. Det är första sommaren som vi är helt utan mediciner, vilket är jättehärligt.

Nu mår Alexander mycket bättre.Foto: Privat