Alexander, 6, fick
fel diagnos – dog

Alexander skickades hem med fel diagnos - och avled redan samma kväll. Nu riktar IVO skarp kritik mot vården.

Alexander, 6, från Bjuv skickades hem från vårdcentralen med diagnosen vinterkräksjuka.

Men den skånske pojken hade en hjärtmuskelinflammation som bara några timmar senare tog hans liv.

Nu riktar inspektionen för vård och omsorg (IVO) allvarlig kritik mot sjukvården. Myndigheten menar att den ansvarige läkaren brustit i sin undersökning av pojken.

I ett par dagar hade sexårige Alexander haft feber. Han var slö och orkeslös och ville knappt äta utan sov mest.

Morgonen den 13 februari i år började han dessutom kräkas och klagade på svåra smärtor i magen. Under eftermiddagen bestämde sig familjen att uppsöka sjukvården. När de kom fram till vårdcentralen var Alexander så dålig att hans pappa fick bära in honom i undersökningsrummet.

Men läkaren på vårdcentralen bedömde att det bara rörde sig om vinterkräksjuka. Alexanders pappa försökte få till en röntgen, men läkare stod fast vid sin diagnos.

Avled under kvällen

De skickades i stället hem med rådet att ge vätska och salt. Om problemen inte hade försvunnit inom två dagar skulle de återkomma.

- Vi ville att Alexander skulle undersökas mer noga. Men läkaren sa att det skulle gå över och nu är vår son borta, sa Alexanders pappa till Kvällsposten efter händelsen

För redan samma kvällen försämrades Alexanders tillstånd. Familjen beskriver hur pojken bara ville dricka vatten. Han kräktes igen och ögonlocken hade svullnat. När klockan närmade sig midnatt skrek Alexander att han ville bli körd till sjukhus.

Kort därefter var han okontaktbar och när ambulansen kom fram var Alexander helt livlös. Återupplivningsförsök inleddes, men pojken dödförklarades sedan på Helsingborgs lasarett.

Bristfällig undersökning

Enligt den obduktion som genomfördes talar det mesta för att Alexander dog av en hjärtmuskelinflammation, som orsakats av ett influensavirus.

I samband med dödsfallet valde sjukvården att själva anmäla händelsen enligt lex Maria, men även familjen valde att göra en separat anmälan till IVO.

I ett beslut väljer nu myndigheten att rikta kritik mot läkaren som undersökte Alexander. IVO skriver i sin bedömning att läkaren borde ha skaffat sig en bättre uppfattning om patientens allmäntillstånd. Bland annat fick läkaren aldrig information om att pojken fick bäras in i undersökningsrummet. IVO anser även att journalföringen varit bristfällig.

Myndigheten samlade bedömning är att bristerna kan ha försämrat möjligheten till att pojken skulle få en så optimal vård som möjligt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!