Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Äldste sonen får stanna kvar hos Ystadsfamiljen

Familjens fem barn hölls isolerade från övriga samhället under hela sin uppväxt. Grinden till fastigheten hade ett rejält hänglås.Foto: CLAES CARLSON / KVP

Den äldste sonen får bo kvar hemma hos Ystadsfamiljen trots att de övriga fyra barnen tagits om hand av socialtjänsten.

Det har förvaltningsrätten beslutat, skriver HD-Sydsvenskan. Ystads kommun ville få sonen tvångsomhändertagen för att skydda honom från föräldrarna.

I början av sommaren väckte det stor uppmärksamhet när HD-Sydsvenskan avslöjade att ett föräldrapar i Ystads kommun isolerat sina fem barn från omvärlden under hela deras uppväxt.

Barnen kunde varken knyta sina skor eller duscha själva. En av dem visste inte hur man skalade en banan. Samtliga de fyra yngre, omyndiga barnen tvångsomhändertogs.

Men den äldste sonen var redan myndig och omfattades inte av det beslutet. Han tilläts bo kvar hos mamma och pappa.

”Socialt nedbrytande beteende”

I efterhand har Ystads kommun begärt att få även honom tvångsomhändertagen, skriver HD-Sydsvenskan, och citerar ur socialtjänstens begäran:

”Bedömningen görs att [sonens namn] utsätter sin hälsa och utveckling för en påtaglig risk att skadas genom socialt nedbrytande beteende genom att stanna kvar i en miljö där han inte fått en fullgod utbildning, isoleras från omvärlden, inte ges möjlighet att utvecklas som ung vuxen och med stor sannolikhet utnyttjas ekonomiskt och riskerar att bli skuldsatt. [...] Han förmår inte på egen hand bryta sin isolering. Han behöver skolgång, socialt samspel med andra, självständighet och god kosthållning.”

Omvärlden hade i många år ingen insyn hemma hos Ystadsfamiljen. Missförhållandet avslöjades i somras.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Unga som fyllt 18 men inte 20 år kan enligt svensk lag omhändertas mot sin vilja när ”det kan antas att behövlig vård inte kan ges med den unges samtycke”.

Tillåts bo kvar hemma

Men förvaltningsrätten har nu alltså sagt nej till Ystads kommuns begäran. Sonen ska inte tas om hand utan tillåts bo kvar hemma.

”Av utredningen framgår att det har funnits omfattande brister i hemmiljön och att hans uppväxt på många sätt har skiljt sig från andras. Det har emellertid inte framkommit att hans hälsa eller utveckling i nuläget riskerar att allvarligt skadas av hans hemmiljö”, skriver rätten i domen, som citeras av HD-Sydsvenskan.

En dom i förvaltningsrätten kan överklagas i två steg – först till kammarrätten och därefter till Högsta förvaltningsdomstolen.

Det är inte känt om socialtjänsten i Ystads kommun har sådana planer.

Förvaltningschefen: