Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Extremt brottsaktiva" ligor slår till mot äldre

Övervakningskameror har fångat åldringsligorna i julhandeln. Här slog en liga till mot äldre personer i Malmö, tidigare i höst. Foto: Polisen
Med olika metoder lurar bedragarna sig in hos äldre och stjäl värdesaker, samt ger sig på åldringar på stan. Foto: TOMAS LEPRINCE

Med olika metoder lurar de sig in hos äldre och stjäl värdesaker, samt ger sig på åldringar på stan.

Ett systematiskt brottsmönster där offren är noga utvalda – polisen fortsätter under december att varna för äldrebedragarna.

I veckan dömdes också fyra personer till flera års fängelsestraff, i Malmö tingsrätt. 

– De som ägnar sig åt denna typ av åldringsbrott är extremt brottsaktiva just nu. De rör sig över stora delar av landet och använder olika tillvägagångssätt för att komma in i bostaden och stjäla, säger Mats Wahlberg, tillförordnad chef på polisens Circagrupp.

Circagruppen är specialiserad på åldringsbedragare och brott som riktas mot äldre.

Den senaste tiden har antalet polisanmälda åldringsbrott – med just samma tillvägagångssätt – anmälts mellan 5 och 10 gånger per dag. Det här kan man jämföra med övriga dagar då det är mellan 0 och 1 anmälningar per dag

Kvällsposten rapporterade i slutet av november om den nya metoden – som fortsätter att gäcka äldre som är boende i Sydsverige.

– Det har varit väldigt mycket den senaste tiden, vilket även har stått i media. Men det finns olika modus och tillvägagångssätt som bedragarna använder, sa Catharina Agaeus, samordnare hos polisens Circagrupp, den gången, och fortsatte:

– Just nu handlar det mycket om att de knackar på och vill få en underskrift. De utger sig för att komma från välgörenhetsorganisationer och spelar på de äldres godhet.

Flera tillvägagångssätt

Tillvägagångssätten för att lura sig in i bostaden varierar dock. Det är vanligt – just nu – att tjuvarna försöker be om vatten till sig själva eller till ett barn. Den senaste tiden har det också varit vanligt att utge sig för att vara massör eller läkarstudent från vårdcentralen.

– Men de använder även andra sätt för att komma in. Om den äldre råkar säga att de väntar på hemtjänstpersonal så hugger tjuvarna på det och uppger att det i själva verket är de som kommer från hemtjänsten, säger Mats Wahlberg.

De områdena där tjuvarna är extra aktiva just nu är framför allt nordvästra Skåne och Halland. Men de rör sig över stora områden.

Men eftersom stölderna oftast upptäcks i efterhand gäller det för offren – och andra personer i omgivningen – att vara uppmärksamma på iakttagelser i samband med händelserna. Mats Wahlberg menar att om brottet redan skett ökar det möjligheterna att klara upp åldringsbrottet. Till exempel kan man notera så mycket detaljer som möjligt om signalement och bilen de misstänkta färdas i.

– Blir man utsatt är det viktigt att blixtsnabbt ringa polisen, säger Mats Wahlberg.

Även i julhandeln stjäl ligorna äldre personers bankkort – och handlar för det. Det handlar om en 39-årig man som sitter häktad sedan i mitten av september. Foto: Polisen

Har fastnat på övervakningsbilder

Är bedragarna organiserade? Har ni några misstänkta?

– Det kan vi tyvärr inte svara på. Vi brukar titta på det från fall till fall, men många gånger rör det sig om konstellationer, ett nätverk av flera personer som färdas i samma bil. Det kanske bara är en som syns, men så finns ofta en annan som kör till exempel, säger Catharina Agaeus.

I en varning på Facebook skriver dock polisen i Nordvästra Skåne att de har fått rapporter om de här brotten från hela området – Ängelholm, Helsingborg och Klippan.

"Ofta, men inte alltid, handlar det om två kvinnor som gärningsmän. Konstellationen av misstänkta varierar där även män varit aktuella. Signalementen är tyvärr mycket vaga", skriver polisen på sin hemsida.

Men det finns andra skäl till att tjuvarna ger sig på äldre just nu. Många är aktiva utomhus i och med julhandeln och det finns olika sätt som bedragarna använder sig av.

Så sent som i månadsskiftet – november/december – upptäcktes en liga i Malmö som blåste gamla, sjuka och dementa. De sökte upp de allra svagaste och lurade till sig betalkort och pinkoder.

Tjuvarna har fastnat på övervakningsbilder i många av de butiker där de har shoppat.

Övervakningskameran hemma hos en 87-årig man tog fullt identifierbara bilder av 39-åringen. Mannens son har riggat en övervakningskamera som tar utmärkta bilder av 39-åringen, i Malmö. Foto: Polisen

Ger sig på äldre – i julhandeln

Det handlar om en 39-årig man som sitter häktad sedan i mitten av september. Han är den huvudmisstänkte i fifflarligan som åtalades vid Malmö tingsrätt på tisdagen.

Han och två andra män på 60 och 63 år, plus en 48-årig kvinna, ska ha handlat och plockat ut sammanlagt cirka 150 000 kronor på kort som de tagit från gamla och sjuka.

En psyksjuk 65-åring får flera hembesök av män som vill "ladda telefonen". Till och med grannarna anar oråd. De myglar till sig hans kort och plockar ut 59 315 kronor på två dagar.

En 92-årig man som hör och ser dåligt får hjälp av en av de åtalade på en dagverksamhet. Han får sedan hembesök av mannen som låtsas vara hans son. 8 000 tas ut på hans kort.

En dement 79-åring blir förvirrad och får plånboken stulen. Tjuvarna tar ut kontanter eller handlar för 82 312 kronor på en vecka.

En 87-åring utsätts för flera stöldförsök i sitt hem men tjuven hittar inget att ta. Mannens son har riggat en övervakningskamera som tar utmärkta bilder av 39-åringen.

Männen som dömdes i Malmö i veckan bröt upp dörren. Foto: Polisen

Flera män dömdes i veckan

Det finns dock de som har dömts också. I veckan dömdes fyra män för grovt rån, försök till bedrägeri, bedrägeri och försök till grov stöld. 

En 28-åring döms till fängelse i fem år och sex månader. Han är svensk medborgare.

En 20-åring får fyra års fängelse och utvisas ur Sverige på tio år.

En 18-åring får två år och nio månader men utvisas inte eftersom han redat tidigare fått besked av Migrationsverket att lämna landet och befann sig i Sverige olagligt.

En 18-åring som bara var 17 när brotten begicks får ett år och tio månaders sluten ungdomsvård. Utvisning yrkades inte eftersom han har föräldrar och syskon i Sverige.

Polisen: Ring blixtsnabbt om du drabbas

Polisen fortsätter att vädja om tips om bedragarna och säger att det finns sätt att förhindra att man drabbas. Både i hemmet och utomhus.

I faktarutorna intill artikeln sammanfattar polisen olika sätt som man kan använda för att vara på sin vakt.

–  Blir man utsatt är det viktigt att blixtsnabbt ringa polisen, säger Mats Wahlberg.

 

Så skyddar du dig i hemmet

Var kritisk mot okända besökare. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll. Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad.

 

Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma, så att ingen tar sig in utan att du märker det.

Förvara helst inte stora summor pengar hemma.

Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.

Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.

Fotografera gärna dina värdesaker och se över hur du förvarar dem. 

 

Så skyddar du dig utomhus

Lämna inte handväskan utan uppsikt, till exempel i en kundvagn och ha gärna plånbok och mobiltelefon i innerfickan, inte i bakfickan. Ha inte mer pengar och kort i plånboken än vad du behöver.

 

Tänk på att skydda din kod när du betalar eller tar ut pengar. Förvara inte koden tillsammans med bankkortet.

Undvik att förvara plånbok, nycklar, legitimation och kontokort på samma ställe.

 

Så skyddar du dig mot bedrägeri

Var försiktig med att lämna ut personnummer, kontonummer, bankkortsnummer eller dylikt till någon som påstår sig ringa från en bank eller liknande.

 

Skaffa gärna en nummerpresentation till din telefon och var kritisk om någon ringer och utger sig för att vara en släkting eller en avlägsen bekant som vill låna pengar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!