Åldringsbedragare greps på bar gärning

Två åldringsbedragare i Lund greps på bar gärning medan de höll på att ta ut pengar i en bankomat med ett bankkort som de just hade lurat till sig från en kvinna i 90-årsåldern.

En av männen försökte fly i bil men jagades i kapp och prejades av polisen. Båda har anhållits som misstänkta för grovt bedrägeri.

Det var i tisdags som de två männen i 50-årsåldern hade lurat den gamla kvinnan.

En av männen hade ringt upp henne och påstått att han kom från ett säkerhetsföretag. Kvinnan var utsatt för ett bedrägeriförsök, sa han – men han skulle hjälpa henne.

Den gamla kvinnan hade lurats att lämna ifrån sig både bankkortet och koden.
Foto: SHUTTERSTOCK
Polisen grep männen just när de höll på att ta ut pengar från kvinnans konto.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

En annan man kom strax därpå och ringde på hemma hos kvinnan, sa sig tillhöra samma säkerhetsföretag och fick då hennes kort och tillhörande kod.

Började ta ut pengar

Men männen upptäcktes när de kört till en bankomat för att så fort som möjligt hinna plocka ut kvinnans pengar – innan hon eller någon anhörig anade oråd och spärrade kortet.

Polisen hade spanare i området som insåg att det handlade om ett pågående bedrägeri. Männen greps medan de höll på med sina uttag och hade fått ut runt 15 000 kronor.

– Vi hade aktivitet i det här området just för att få tag i åldringsbedragare. Fler än två spanare som arbetade samtidigt, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Männen misstänks tillhöra en grupp som genomfört ett stort antal liknande bedrägerier.

– Vi har god kunskap om de konstellationerna som begår sådana här brott. Och vi utesluter inte att det kan vara fler inblandade.

Prejades av polis

En av de misstänkta bedragarna hoppade in i sin bil och drog i väg därifrån. Men spanarna hann i kapp och prejade honom efter ett kort efterföljande.

Männen anhölls senare som misstänkta för grovt bedrägeri. 

– Det känns jättebra att vi kunde gripa de här båda misstänkta under pågående brott och rädda den drabbade damens pengar som männen kommit över, säger Thomas Johansson vid polisens bedrägerisektion i region Syd i ett pressmeddelande.

– Vi jobbar med många olika åtgärder för att försöka få stopp på alla åldringsbedrägerier som drabbar äldre runtom i region Syd. 

TV: Tvååriga Ellies blåmärken var cancer

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!