Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åldringsbedragare dömd till fängelse

Här filmades 46-åringen efter att han, enligt åklagaren, tagit ut 20 000 kronor från en 82-årig mans konto.
Foto: Polisen

Två av offren är mer än 90 år gamla. De flesta är mellan 70 och 80 år.

En 82-årig man blev lurad på 20 000 kronor för att han var för snäll.

I dag dömdes en 46-årig notorisk åldringsbedragare på nytt till fängelse.

46-åringen togs i början av januari för narkotikabrott i Malmö och fotograferades då av poliserna som grep honom. Det skulle senare leda till att han kunde gripas för flera bedrägerier och försök till bedrägerier mot åldringar. 

Avslöjad av film

Han dömdes i dag vid Malmö tingsrätt för två bedrägerier och två försök till bedrägeri.

Han dömdes även för ett fall av grovt bedrägeri mot en sjuklig 82-årig man. 46-åringen hade övertygat 82-åringen efter att han ringt på hans dörr och bett om hjälp. Tanken var att han skulle ta ut 500 kronor till sig själv som han fick låna och 500 kronor till 82-åringen. 

I stället länsade han 82-åringens konto på 20 000 kronor. 46-åringen fastnade dock på en övervakningsfilm i en Ica-affär i Malmö när han tog ut pengarna från kontot. Han återkom sedan aldrig till 82-åringen som senare samma kväll spärrade sitt kort. 

Men 46-åringen hade vid det tillfället samma kläder på sig som när polisen gripit honom för narkotikabrott i januari, vilket bidrog till att han kunde fällas för brottet mot 82-åringen.

Dömd upprepade gånger

46-åringen har dömts under lång följd av år för upprepade fall av bedrägerier mot äldre som han lurat. 

Hans vanligaste trick är att låtsas vara nyinflyttad granne som blivit bestulen på nycklar och plånbok. Han ber äldre om ett lån på några 100-lappar för att kunna betala en låssmed. Men de får aldrig tillbaka några pengar.

Tidigare har han också lovat att baka en tårta som tack och hänvisat till att han kan baka, vilket på ett sätt stämmer eftersom han är utbildad kock.

Han kallade sig även för Pelle och låtsades i ett fall ha varit bekant med ett av offrens föräldrar.

– Han har ett långt missbruk bakom sig. Hans inställning är att han varken kan förneka eller erkänna. Han har för dåliga minnesbilder, uppgav Jonas Carlsson som är 46-åringens försvarsadvokat, under rättegången i Malmö tingsrätt.

Får fängelse

46-åringen ville ha kontraktsvård men får nu ett års fängelse. Han ska också avtjäna en tidigare villkorlig dom på fem månaders fängelse.


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!