Malmöflickan fick i november förra året ett Snapchatmeddelande från en man hon inte kände. Han skrev att de hade gemensamma vänner och att han snabbt behövde hjälp.
Hans bankkonto var spärrat och han behövde få ut 15 000 kronor – kunde han swisha henne, så kunde hon ta ut pengarna och ge till honom? Detta gick hon med på.
– Jag ville bara vara snäll, han lät desperat. För att hans konto var spärrat, säger flickan i förhöret.
– Han sa via Snap att ”pengarna kommer skickas nu”, och sen tog jag ut pengarna. Sen träffade jag honom direkt efter och gav honom pengarna.
17-åringen berättar att hon mötte mannen på Lindängsbadets parkering.

Träffades på parkeringsplats
– Han hade luva och knäppt upp jackan, så jag såg inte hans ansikte. Så gav jag honom pengarna. Då sa han ”tack för att du kunde hjälpa mig”.
Som ytterligare tack för hjälpen fick 17-åringen 2 000 kronor, som hon lite överraskat tog emot. Hon hade inte blivit lovad pengar i förväg.
Pengarna tillhörde en kvinna i 85-årsåldern i Göteborgstrakten. Hon blev uppringd av personer som låtsades ringa från hennes egen bank.
Blev lurad på sina pengar
De sa att hennes konto var utsatt av angrepp från bedragare och att banken ville flytta hennes pengar i säkerhet. De fick henne att slå in sin säkerhetskod för att hjälpa till.
Sammanlagt ett 50-tal olika personer har utnyttjats på samma sätt som 17-åringen i Malmö för att få ut den gamla kvinnans pengar i kontanter.

Genom att flickan uppträtt som ”målvakt” åt bedragarna anser åklagaren att hon gjort sig skyldig till penningtvättsbrott, som kan ge upp till två års fängelse.
Själv tycker 17-åringen att hon också har blivit lurad.
Kan få svåra konsekvenser
– Det är ju lite pinsamt, för det känns inte rätt. Därför förstår jag att han har lurat mig, säger hon i polisförhör.
Det har under det senaste året blivit vanligt att just ungdomar rekryteras som målvakter för att hjälpa bedragare att få ut pengar.
De löper stora risker.
Den som misstänks för penningtvätt kan mer eller mindre utan förvarning, beroende på bankernas interna rutiner, bli spärrad som kund och i ett slag mista sitt bankkonto och tillgången till Swish samt möjlighet att ha ett vanligt bankkort.
Den lurade kvinnan i 85-årsåldern har fått tillbaka alla sina pengar av sin bank.
