Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

17-årig flicka åtalas för tömt bankkonto

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige 2018.
Den 17-åriga flickan stämde träff med mannen vid Lindängsbadet i Malmö och gav honom 15 000 kronor.
Foto: JENS CHRISTIAN

En 17-årig Malmöflicka åtalas för att hon hjälpt bedragare att lura en kvinna i 85-årsåldern på en och en kvarts miljon kronor.

– Det är ju lite pinsamt, för det känns inte rätt, säger flickan i polisförhör.

17-åringen anser att hon själv också blivit lurad.

Malmöflickan fick i november förra året ett Snapchatmeddelande från en man hon inte kände. Han skrev att de hade gemensamma vänner och att han snabbt behövde hjälp.

Hans bankkonto var spärrat och han behövde få ut 15 000 kronor – kunde han swisha henne, så kunde hon ta ut pengarna och ge till honom? Detta gick hon med på.

– Jag ville bara vara snäll, han lät desperat. För att hans konto var spärrat, säger flickan i förhöret.

– Han sa via Snap att ”pengarna kommer skickas nu”, och sen tog jag ut pengarna. Sen träffade jag honom direkt efter och gav honom pengarna.

17-åringen berättar att hon mötte mannen på Lindängsbadets parkering.

Som tack för att 17-åringen hjälpt till fick hon 2 000 kronor kontant av sin kontakt.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Träffades på parkeringsplats

– Han hade luva och knäppt upp jackan, så jag såg inte hans ansikte. Så gav jag honom pengarna. Då sa han ”tack för att du kunde hjälpa mig”.

Som ytterligare tack för hjälpen fick 17-åringen 2 000 kronor, som hon lite överraskat tog emot. Hon hade inte blivit lovad pengar i förväg.

Pengarna tillhörde en kvinna i 85-årsåldern i Göteborgstrakten. Hon blev uppringd av personer som låtsades ringa från hennes egen bank.

Blev lurad på sina pengar

De sa att hennes konto var utsatt av angrepp från bedragare och att banken ville flytta hennes pengar i säkerhet. De fick henne att slå in sin säkerhetskod för att hjälpa till.

Sammanlagt ett 50-tal olika personer har utnyttjats på samma sätt som 17-åringen i Malmö för att få ut den gamla kvinnans pengar i kontanter.

Nu är 17-åringen åtalad för penningtvättsbrott. Hon tycker själv att även hon har blivit lurad.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Genom att flickan uppträtt som ”målvakt” åt bedragarna anser åklagaren att hon gjort sig skyldig till penningtvättsbrott, som kan ge upp till två års fängelse.

Själv tycker 17-åringen att hon också har blivit lurad.

Kan få svåra konsekvenser

– Det är ju lite pinsamt, för det känns inte rätt. Därför förstår jag att han har lurat mig, säger hon i polisförhör.

Det har under det senaste året blivit vanligt att just ungdomar rekryteras som målvakter för att hjälpa bedragare att få ut pengar.

De löper stora risker.

Den som misstänks för penningtvätt kan mer eller mindre utan förvarning, beroende på bankernas interna rutiner, bli spärrad som kund och i ett slag mista sitt bankkonto och tillgången till Swish samt möjlighet att ha ett vanligt bankkort.

Den lurade kvinnan i 85-årsåldern har fått tillbaka alla sina pengar av sin bank.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!