Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åldring som mördade exfrun psykiskt sjuk

Den snart 90-årige mannen misstänks ha dödat hustrun under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Foto: Mikael Nilsson
Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTO

Den snart 90 år gamle mannen var kvar i villan utanför Trelleborg när polisen kom dit. Där fanns också hans döda exfru. 

Kort efteråt blev han anhållen som misstänkt för mord.

En rättspsykiatrisk undersökning visar nu att han troligen lider av en allvarlig psykisk störning.

Torsdagen den 18 oktober ringde mannen från sin villa utanför Trelleborg till SOS Alarm. Han berättade att exfrun avlidit hemma hos honom. Omständigheterna var sådana att polis också åkte dit.

Mannen som om några år ska fylla 90 år levde ensam efter en skilsmässa. Kvinnan som hittades död hemma hos honom är hans exfru. Det framgår av handlingar som Kvällsposten tagit del av.

Paret ska ha fortsatt umgås även efter skilsmässan och bland annat synts tillsammans på promenader.

LÄS MER: Gamle mannen häktad – erkänner kvinnomord 

Erkände under förhör

Under förhör och efter att ha häktats medgav mannen att han dödat henne. 

– Han erkänner och har lämnat en förklaring till vad som hänt. Men jag kan inte berätta om den, har hans försvarare, advokat Anders Refthammar, tidigare uppgett för Kvällsposten.

Advokaten är ytterst tystlåten om omständigheterna kring mordet på kvinnan. Men berättade i samma intervju att den misstänkte mannen inte mådde bra.

Det uppmärksammades även av Ystads tingsrätt som redan fem dagar efter att den snart 90 år gamle mannen gripits beslöt att han skulle genomgå en så kallad paragraf 7-utredning, även kallad liten rättspsykiatrisk undersökning.

Normalt träffar en rättspsykiatriker den som ska genomgå en sådan utredning under cirka en timme.

Misstänks lida av psykisk störning

Sex dagar senare var läkarintyget klart. Den överläkare och specialist i psykiatri och rättspsykiatri som träffat mannen behövde inte mer tid för att dra sina slutsatser.

Överläkaren kom fram till att mannen kan misstänkas ha lidit av en allvarlig psykisk störning både när han dödade exfrun och när han senare undersöktes.

Samme överläkare anser också att mannen bör genomgå en rättspsykiatrisk utredning som tar avsevärt längre tid, cirka fyra veckor.

En sådan utredning används senare av domstolar för att avgöra om en dömd person kan dömas till fängelse eller ska dömas till rättspsykiatrisk vård. 

Mannens advokat, Anders Refthammar, vill inte kommentera överläkarens slutsatser.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!