Gärningsmännen tog sig in till den 97-åriga kvinnan via en källardörr. Foto: PolisenGärningsmännen tog sig in till den 97-åriga kvinnan via en källardörr. Foto: Polisen
Gärningsmännen tog sig in till den 97-åriga kvinnan via en källardörr. Foto: Polisen
Flera dörrar blev uppbrutna i bostaden. Foto: PolisenFlera dörrar blev uppbrutna i bostaden. Foto: Polisen
Flera dörrar blev uppbrutna i bostaden. Foto: Polisen
Gärningsmännen hotade bland annat den 97-åriga kvinnan med skruvmejsel. Foto: PolisenGärningsmännen hotade bland annat den 97-åriga kvinnan med skruvmejsel. Foto: Polisen
Gärningsmännen hotade bland annat den 97-åriga kvinnan med skruvmejsel. Foto: Polisen

Äldreliga misshandlade 97-årig kvinna i sängen

Publicerad

Den 97-åriga kvinnan hölls fast i sängen och hotades med en skruvmejsel. Hon blev även slagen i ryggen med knytnävsslag.

Bakom överfallet låg enligt åklagaren en äldreliga på fyra personer - en av dem var undersköterska och hade tjänstgjort inom hemtjänsten i flera år tidigare.

Det brutala överfallet inträffade den 31 augusti i år i en villafastighet i centrala Malmö.

De fyra personer som nu åtalats för dådet är mellan 18 och 28 år gamla. Två av dem erkänner gärningen.

Den 97-åriga kvinnan berättar i förhör hur hur hon vaknade mitt i natten av ett starkt ljus som riktades mot henne.

Ögonblicket senare såg hon fyra personer invid sängen.

– Jag trodde att det var hemtjänsten och att de kommit för att lägga om ett sår på fingret, säger hon.

Men den gamla kvinnan förstod snart att männen hade andra avsikter. En av dem höll en skruvmejsel mot den 97-åriga kvinnans bröst.   

Föll ur sängen

– Jag trodde flera gånger att han skulle sticka mig i bröstet med skruvmejseln, säger hon.

Gärningsmännen tog sig in i kvinnans villa via en källardörr.Foto: Polisen

I förhöret berättar den 97-åriga kvinnan vidare hur hon ramlade ur sängen och ner på golvet. Där låg hon på magen.

Samtidigt ska mannen som höll vakt ha slagit henne på ryggen med knytnävsslag vid ett stort antal tillfällen.

När den 97-åriga kvinnan försökte komma loss och tända belysningen blev hon fasthållen och fick ett lakan över sig så hon inte skulle se något. 

– Varje gång jag försökte resa mig upp blev jag nertryckt igen. Mannen som höll vakt skrek "Ligga, ligga, ligga". Jag var rädd och fruktade för mitt liv, säger kvinnan i polisförhör.

Samtidigt som den gamla kvinnan hölls fast och utsattes för misshandel ska de tre övriga förövarna, enligt åklagaren, ha genomsökt bostaden på värdeföremål.

Den 97-åriga kvinnan berättar att hon vid flera tillfällen ändå försökte komma loss och larma.

Tog telefonen med sig

– Men de hade dragit ur sladden till larmet. De slet och knuffade och drog bort rullatorn från mig. 

När förövarna till sist lämnade den 97-åriga kvinnan tog de med sig hennes telefon också. Det dröjde därför flera timmar innan en förbipasserande hörde hennes rop på hjälp genom fönstret.

Kvinnans vigselringFoto: Polisen

Kammaråklagare Sofia Syrén har åtalat de fyra i äldreligan för grovt rån, försök till bedrägeri och bedrägeri när det gäller överfallet mot den 97-åriga kvinnan.

– Gärningsmännen har visat synnerligen råhet och på ett hänsynslöst sätt utnyttjat målsägandens skyddslösa och utsatta ställning, säger hon.

Enligt gärningsbeskrivningen har våldet orsakat den 97-åriga kvinnan hudblödningar, blåmärken och smärta.

Att äldreligan kunde gripas berodde på att misslyckat inbrottsförsök som skedde i samma område bara fyra dagar senare.

Vid det tillfället skulle offret bli en 95-årig kvinna, som också bodde ensam i sin villafastighet.

Inbrottet gick dock snett och upptäcktes - viket ledde till att förövarna flydde från platsen. 

På bar gärning

I anslutning till den händelsen greps de också på bar gärning av en polispatrull. 

– I bilen hittades både föremål från händelsen hos den 95-åriga kvinnan, samt flera brottsverktyg, säger Sofia Syrén.

Utöver de smycken och föremål som stals hos den 97-åriga kvinnan, bland annat kvinnans vigselring, tog gärningsmännen även med sig ett kontokort som man fick ut 15 000 kronor på.

Undersköterskan hade arbetat inom hemtjänsten. Han nekar till brott. Foto: Polisen

En av förövarna, en 28-årig man bosatt i Malmö, ska enligt åklagaren under flera år haft en anställning som undersköterska inom den kommunala hemtjänsten i Malmö stad.

– Jag menar att det med största sannolikhet har lett fram till att just de här personerna drabbats, säger Sofia Syrén. Han har känt till målsägandena och troligen mött dem i sin yrkesroll inom hemtjänsten. Han har vetat hur det sett ut i bostäderna och var de förvarade sina värdesaker.

I åklagarens bevisning finns en rad tekniska fynd. De nu häktade männen har spritt blod och DNA-spår i form av cigarettfimpar, halvätna sockerkakor och öppnade påsar med bullar efter sig i spåren.

Ska vittna

När rättegången inleds på torsdag hoppas åklagaren att den 97-åriga kvinnan kommer till tingsrätten för att vittna.

– Händelsen har påverkat henne djupt. Det har varit en omskakande upplevelse, säger målsägandeombudet, advokat Sven Severin.

Straffet för grovt rån är minst fem års fängelse. I ett av fallen yrkar åklagaren även på utvisning ur landet.  

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag