Äldreboendet som har sitt eget energisystem

Vindkraftverket kallas för ”Mandelmann-möllan” av vissa boende, för att paret Mandelmann också har en.
Foto: Solbacken äldreboende
Solbackens äldreboende.
Foto: Ystads kommun

Solbackens äldreboende utanför Ystad har knappast höga berg och djupa hav.

Men det finns gott om sol, vind och vatten.

Sedan förra sommaren producerar äldreboendet därför el, värme och kyla på egen hand.

– Vi är jättenöjda, säger Ingela Ekelund, verksamhetschef på äldreboendet. 

Redan 2010 började Solbackens äldreboende i Stora Herrestad utanför Ystad formas till att bli så klimatvänligt som möjligt.

Det första som byggdes var brunnen som bidrar med både kyla och värme. Under de heta somrarna används det kalla grundvattnet till att kyla luften inne på boendet.

Det finns i nuläget 27 boende på äldreboendet som har en avdelning för äldre med demens.

– I fjol skänkte kylsystemet stor glädje med tanke på den ihållande värmeböljan, och de kunde få ett vettigt klimat inomhus, säger Jerker Håkansson på samhällsbyggnadsenheten i Ystad.

Vindkraft används som komplement

Nio år sedan starten är anläggningen nu i det närmaste självförsörjande när det kommer till användningen av el, värme och kyla.

Utöver brunnen finns det även ett vindkraftverk, solpaneler och solceller på anläggningen.

– Vindkraften är ett komplement och hjälper till att producera el, precis som solcellerna. Vindkraften är bra för det kan producera året runt, säger Jerker Håkansson.

På sommaren krävs det mer energi för att kunna erbjuda ett svalt klimat för de boende.

– Syftet har varit att kylan inte ska öka driftkostnaderna. När vi har sol ska den hjälpa till också, och solcellerna tar resten av driften som det kostar att kyla ner lokaler.

Kallar den ”Mandelmann-möllan” 

Totalt har kommunen investerat ungefär tre miljoner kronor i klimat- och energianläggningarna på Solbacken, rapporterar Ystads Allehanda.

Med det egna energisystemet har boende nu fått det bättre med både kyla och värme, enligt verksamhetschefen Ingela Ekelund.

– Om man är frusen på vintern och går in i duschen så blir det varmt direkt, man behöver inte vänta på att det ska bli varmt. Nu på sommaren är det nästan så att jag får säga till personalen att inte blåsa så att det blir för kallt, säger hon.

– Vi är jättenöjda.

Dessutom är det ibland en snackis bland de boende.

– De tycker det är roligt med möllan, vindkraftverket, som vi har. Det är vi och Mandelmanns som har den, så vissa kallar den för ”Mandelmann-möllan”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!