Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Äldreboendet löste krisen – med sjuksköterskor från Filippinerna

Aurea Tipayno och Ariane Sison kramar om Birgitta Tennman, 75, som bor på äldreboendet Attendo Nissabo i Halmstad.
Foto: ROGER LARSSON / HALLANDSPOSTEN
”Det är en trygghet att det kommer utbildade sjuksköterskor till avdelningen”, säger verksamhetschef Pernilla Rönntoft på äldreboendet Attendo Nissastrand.
Foto: SHUTTERSTOCK

I Sverige skriker vården efter personal.

För vårdföretaget Attendo blev lösningen att anställa sjuksköterskor från Filippinerna.

– Det är av mina kolleger och brukare här som jag har lärt mig mest, säger Aurea Tipayno som tidigare jobbat på ett sjukhus i Filippinerna

Om de svenska arbetsgivarna har svårt att få tag på vårdpersonal är problemet det omvända i Filippinerna. För filippinska sjuksköterskeskor är det svårt att hitta ett jobb efter examen.

Vårdföretaget Attendo har löst ekvationen genom att anställa sjuksköterskor från Filippinerna. Projektet har pågått under tre år och i Halmstad jobbar nu fem filippinska sjuksköterskor på två olika äldreboenden, något som Hallandsposten rapporterat om.

– Två av dem jobbar hos oss. Det har fungerat bra ända från starten i september förra året, säger Pernilla Rönntoft som är verksamhetschef och sjuksköterska på äldreboendet Attendo Nissastrand.

Sjuksköterskorna som har trainee på boendena i Halmstad har en fyraårig sjuksköterskeutbildning i botten. Men för att få sin svenska legitimation måste de visa att de har både praktiska och teoretiska kunskaper. 

Innan de fått legitimationen arbetar de som undersköterskor och går bredvid en sjuksköterska. 

– I Filippinerna har man inte äldreboenden, där vårdar de anhöriga sina äldre i hemmet och nu måste tjejerna lära sig hur det är att jobba i den svenska vården på ett äldreboende, berättar Pernilla Rönntoft.

”Bättre ordning i Sverige”

Aurea Tipayno har tidigare arbetat på ett sjukhus i Filippinerna. Hon kom till äldreboendet Attendo Nissabo i maj förra året och har jobbat som undersköterska sedan dess. 

Men snart ska hon börja jobba mer likt en sjuksköterska.

– Då kommer jag bland annat få lägga om sår och ge dem medicin. Men det är sådant jag har gjort innan, säger hon.

Hennes kollega Ariane Sison valde att börja jobba i Sverige för att få en bättre lön. Hon upplever att vården är mer välorganiserad än hemma i Filippinerna. 

– Det är bättre ordning i Sverige, säger hon.

För att få sin svenska sjuksköterskelegitimation godkänd måste de praktiska och teorietiska kunskaperna sitta. Men språket är också viktigt.

”De är goa tjejer”

Redan hemma i Filippinerna började undervisningen i svenska och tjejerna har fortsatt språkstudierna i Sverige.

– Vi blev positivt överraskade över hur mycket svenska de redan kunde, de fick verkligen en gedigen språkutbildning i Filippinerna, säger biträdande verksamhetschef Petra Borgman på Attendo Nissastrand.

– I Filippinerna pratade vi mycket filippinska med klasskompisarna så det är av mina kolleger och brukare här som jag har lärt mig mest, säger Aurea Tipayno.

Responsen från boende och anhöriga har varit positiv, enligt Petra Borgman.

– De ser att de är goa och rara tjejer och tycker snarare att det är en tillgång och trygghet att det kommer utbildade sjuksköterskor till avdelningen, säger hon. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!