Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Äldreboenden i Helsingborg värst drabbade av corona

På Valltorps vårdboende i Helsingborg beskrivs situationen vara särskilt alarmerande.Foto: Google maps
Helsingborg är den kommun i Skåne med flest fall av coronaviruset inom äldreomsorgen, skriver Sydsvenskan.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Helsingborg är den kommun i Skåne med flest fall av coronaviruset inom äldreomsorgen, skriver Sydsvenskan.

Trots att Helsingborg har mindre än hälften av Malmös befolkning är coronafallen nästan dubbelt så många där.

Totalt har 79 personer på äldreboenden i Helsingborg rapporterats smittade med coronaviruset, enligt statistik från Region Skåne som Sydsvenskan tagit del av.

– Självklart kommer att titta närmare på detta. Jag tänker också att det inte är så mycket lönt för mig att spekulera, säger Annika Andersson, omsorgsdirektör på Helsingsborgs stad, till Sydsvenskan, när hon får frågan om vad som ligger bakom.

Tidigare i veckan skickade kommunen ut ett pressmeddelande där man bekräftade stora problem på tre boenden. Det handlar om Stattenahemmet, Elinebo och Valltorp. Situationen på Valltorp beskrevs som extraordinär.

Problem på boenden i Helsingborg

Där har sedan 22 april 37 av 60 hyresgäster konstaterats smittade. 17 hyresgäster har samtidigt avlidit.

 – Jag vill först säga att mina tankar är med de som drabbats, våra hyresgäster, deras närstående och personalen. Vi har tidigare inte uttalat oss den totala situationen eftersom patientsekretessen är stark och lätt kan röjas, sa Annika Andersson till Kvällsposten då.

Enligt ledningen för äldreomsorgen har man inte haft några nya fall sedan 11 maj och en person har tillfrisknat.

Här är fallen på äldreboenden i Skåne

I Region Skånes statistik noteras det också att 45 fall har rapporterats från äldreboenden i Malmö, 21 i Burlöv och 20 i Kristianstad. 

Ytterligare 28 fall harregistreras i övriga kommuner, men det framgår inte i vilka eftersom det krävs minst 10 stycken i en kommun för att det ska rapporteras för sig.