Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Äldreboende anklagas för vanvård: ”Ett helvete”

Få de senaste nyheterna med Expressen TV.
Vårdjätten Vardaga anklagas för vanvård på äldreboendet S:t Knut i Falsterbo. Arkivbild.Foto: TT NYHETSBYRÅN
S:t Knuts äldreboende ligger i Skanör i Vellinge kommun. Foto: Privat

Vårdjätten Vardaga anklagas för vanvård på äldreboendet S:t Knut i Falsterbo. Det visar en granskning av Sydsvenskan. 

En anställd beskriver tillvaron på S:t Knut som ”ett helvete”. 

– Vardaga och S:t Knut är i ett allvarligt skede. Det här är ingen säker vård, säger Mavis Zander (M), som är ordförande i omsorgsnämnden i Vellinge kommun till Sydsvenskan

På äldreboendet S:t Knut i Falsterbo i Vellinge kommun finns det 99 platser. Sedan januari har vårdkoncernen Vardaga drivit hemmet. Men det får hård kritik av både kommun, anställda och anhöriga. 

Enligt granskningen har det fram till augusti i år kommit in fler anmälningar (62 avvikelserapporter) än på tre hela år dessförinnan.

Sydsvenskans reportrar Elinor Strand, Dan Ivarsson och Emil Langvad har tagit del av flera skräckhistorier. En anhörig berättar om hur personalen glömde en gammal dam ute i solen i flera timmar, hon brände sig. En annan anhörig säger att det gick tre veckor utan att hennes mamma fick duscha. 

Mavis Zander (M), som är ordförande i omsorgsnämnden i Vellinge kommun är djupt kritisk: ”Ingen säker vård”.Foto: PRESSBILD

Vardaga tvingas betala vite

Vardagas vice regionchef Ida Ek hävdar att de har svårt att få tag på utbildad personen och att det är det stora problemet. 

– Vi tog över en verksamhet som man kan säga var lite utarmad redan från början. Det var inte tillräckligt mycket folk på plats och det var inte tillräckligt kompetent personal. Rutiner och struktur var ju helt borta, säger hon till Sydsvenskan.

Nu tvingas vårdkoncernen betala vite. Fram tills dess att företaget uppfyller kraven på god vård och kompetent personal krävs Vardaga på 50 000 kronor i veckan.

– Det är inte pengarna vi vill komma åt. Vi vill komma åt säkerheten. Det är jätteviktigt att Vardaga tar det här på allvar, att de följer avtalet och kvalitetskraven som är ställda, säger omsorgsnämndens ordförande Mavis Zander (M).