Stina-Clara Hjulström, ordförande för Demensförbundet, är upprörd över planerna och menar att det inte handlar om omvårdnad utan om ekonomi.
Stina-Clara Hjulström, ordförande för Demensförbundet, är upprörd över planerna och menar att det inte handlar om omvårdnad utan om ekonomi.

Äldre ska övervakas med kamera

Publicerad
Uppdaterad
Äldre som har hemtjänst på natten i Malmöstadsdelen Limhamn Bunkeflo kan nu istället för personal övervakas med webbkameror på natten.
Projektet får skarp kritik från bland annat Demensförbundets ordförande, Stina-Clara Hjulström.
- Det här är en skrämmande utveckling av tekniken. Jag skulle inte vilja ha ett öga som bevakade mig på nätterna. Det skulle kännas väldigt obehagligt.
Projektet som initierats av Malmö Stads larmcentral går ut på att en webbkamera monteras upp hos äldre som har tillsyn av hemtjänsten på natten, och som frivilligt godkänner att delta i projektet skriver Sydsvenskan på nätet. Äldre som har behov av hjälp med toalettbesök, medicinering eller vändning är inte aktuella för projektet.
Tanken är att kamerorna filmar under fastlagda tider, vid samma tidpunkter som de äldre skulle ha fått besökt i bostaden. Under de tidpunkterna filmar kamerorna, men ingen data sparas i efterhand.

"Handlar om pengar"

Stina-Clara Hjulström, ordförande för Demensförbundet, är upprörd över planerna och menar att det inte handlar om omvårdnad utan om ekonomi.
- Det obehagliga är att man inte säger i klartext att det här handlar om att spara pengar. Det krävs inte mycket hjärna för att räkna ut det. Självklart handlar det här om pengar, säger Hjulström till Expressen.se.
Hjulström menar att en webbkamera inte kan byta ut personal.

"Vad blir det härnäst?"

Äldre människor är dessutom ofta oroliga och ängsliga. De behöver trygghet. Många är även väldigt ensamma och behöver mänsklig kontakt.
Stina-Clara Hjulström kan se flera skräckscenarion framför sig.
- Jag kan se hur de äldre ligger och är ledsna och oroliga och hur kamerorna inte ser det. Och om man börjar med kameror nu, vad blir det härnäst?
Ett av skälen som angetts för att installera kamerorna är att hemtjänstpersonalen ska slippa väcka de äldre när de kommer för att titta till dem på nätterna.
- Men man behöver inte väcka dem. Det är bara att smyga in och titta till dem. Det har nattpersonal gjort inom vården i alla tider.

Litar inte på media

När Expressen.se pratar med Gisela Green, omsorgschef Limhamn Bunkeflo, vägrar hon att kommentera planerna.
– Vi har försökt vara väldigt tydliga med att det inte kommer att röra sig om någon kamerabevakning, men trots detta har det rapporterats så i media. Vi litar därför inte på media och tänker skriva någon form av av pressmeddelande i veckan, säger Gisela Green, omsorgschef Limhamn Bunkeflo.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag