Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Äldre ska övervakas med kamera

Stina-Clara Hjulström, ordförande för Demensförbundet, är upprörd över planerna och menar att det inte handlar om omvårdnad utan om ekonomi.
Äldre som har hemtjänst på natten i Malmöstadsdelen Limhamn Bunkeflo kan nu istället för personal övervakas med webbkameror på natten.
Projektet får skarp kritik från bland annat Demensförbundets ordförande, Stina-Clara Hjulström.
- Det här är en skrämmande utveckling av tekniken. Jag skulle inte vilja ha ett öga som bevakade mig på nätterna. Det skulle kännas väldigt obehagligt.
Projektet som initierats av Malmö Stads larmcentral går ut på att en webbkamera monteras upp hos äldre som har tillsyn av hemtjänsten på natten, och som frivilligt godkänner att delta i projektet skriver Sydsvenskan på nätet. Äldre som har behov av hjälp med toalettbesök, medicinering eller vändning är inte aktuella för projektet.
Tanken är att kamerorna filmar under fastlagda tider, vid samma tidpunkter som de äldre skulle ha fått besökt i bostaden. Under de tidpunkterna filmar kamerorna, men ingen data sparas i efterhand.

"Handlar om pengar"

Stina-Clara Hjulström, ordförande för Demensförbundet, är upprörd över planerna och menar att det inte handlar om omvårdnad utan om ekonomi.
- Det obehagliga är att man inte säger i klartext att det här handlar om att spara pengar. Det krävs inte mycket hjärna för att räkna ut det. Självklart handlar det här om pengar, säger Hjulström till Expressen.se.
Hjulström menar att en webbkamera inte kan byta ut personal.

"Vad blir det härnäst?"

Äldre människor är dessutom ofta oroliga och ängsliga. De behöver trygghet. Många är även väldigt ensamma och behöver mänsklig kontakt.
Stina-Clara Hjulström kan se flera skräckscenarion framför sig.
- Jag kan se hur de äldre ligger och är ledsna och oroliga och hur kamerorna inte ser det. Och om man börjar med kameror nu, vad blir det härnäst?
Ett av skälen som angetts för att installera kamerorna är att hemtjänstpersonalen ska slippa väcka de äldre när de kommer för att titta till dem på nätterna.
- Men man behöver inte väcka dem. Det är bara att smyga in och titta till dem. Det har nattpersonal gjort inom vården i alla tider.

Litar inte på media

När Expressen.se pratar med Gisela Green, omsorgschef Limhamn Bunkeflo, vägrar hon att kommentera planerna.
– Vi har försökt vara väldigt tydliga med att det inte kommer att röra sig om någon kamerabevakning, men trots detta har det rapporterats så i media. Vi litar därför inte på media och tänker skriva någon form av av pressmeddelande i veckan, säger Gisela Green, omsorgschef Limhamn Bunkeflo.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!