Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Äldre ska börja få nedkylda matlådor

Dagens toppnyheter – inrikes
Matlådorna till de äldre ska kylas ner inför transporten. OBS: Bilden är från ett annat tillfälle.Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Äldre får värma maten själv eller med hjälp av hemtjänsten.Foto: Pontus Lundahl/TT / PONTUS LUNDAHL

Måltiderna som körs ut till äldre i Laholms kommun ska inte längre vara varm.

Från och med 2021 ändras upplägget – och de äldre får värma lådorna själva.

Frågan har diskuterats under en tid. Laholms kommun har ansett att det har varit för svårt att hålla matlådorna varma till dess att de äldre ska få ta del av den.

I stället hinner den ofta kallna under transporten. Då hjälper det inte ens att maten förvaras i frigolitlådor, säger Kenneth Camitz (M), ordförande till socialnämnden.

– Vi klarar inte att hålla temperaturerna och vi klarar inte kvaliteten. En fisk som hettas upp till 70 grader måste ätas inom en timme. Det är knappt vi klarar det. Fisken är inte så rolig efter en timme och håller den då inte rätt temperatur, så ska den ju kasseras, säger Camitz till Hallandsposten.

Sparar 400 000

Lösningen på problemet är att börja med konceptet ”kyld mat i egen regi”, vilket klubbades igenom av alla partier i nämnden utom Socialdemokraterna som ville fortsätta med varmrätter.

Det nya upplägget innebär att portionerna kyls ner till cirka två grader innan transporten. Sedan körs de ut två gånger i veckan till brukarna, som själva får värma rätten när de vill äta eller ta hjälp av hemtjänsten.

Kommunen räknar med att spara in drygt 400 000 kronor per år med den kylda maten som ska börja gälla 2021, skriver Hallandsposten