Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Äldre riskerar brinna inne på äldreboende

TRELLEBORG. Utrymningsvägarna på tre äldreboenden i Trelleborg är låsta och kräver kod för att öppnas.

Om en brand utbryter ska dörrarna öppnas automatiskt – men systemet är inte hundraprocentigt, och nu får kommunen kritik.

– Det kan finnas risker för de som bor där nu, säger David Jutendahl, brandingenjör på räddningstjänsten i Trelleborg, till Trelleborgs allehanda.

I händelse av brand finns det risk att personer inte kommer ut. Den upptäckten gjorde räddningstjänsten efter att brandsäkerheten hade kontrollerats på flera äldreboenden i Trelleborg.

På tre äldreboenden har utrymningsvägarna kodlås. På ett fjärde boende kunde bara en nödutgång öppnas utan nyckel. En allvarlig brist, enligt räddningstjänsten.

– Att ha dörrar som bara går att öppna med nyckel är definitivt inte acceptabelt, säger Carl-Henrik Holmgren, brandingenjör på räddningstjänsten i Trelleborg, till Trelleborgs allehanda.

Risker för boende

Om brandlarmet går ska dörrarna visserligen öppnas automatiskt, men det finns ingen hundraprocentig tillförlitlighet.

– Det kan finnas risker för de som bor där nu. Lagen anger en rimlig nivå för säkerhet och den grundar vi oss på. Utrymningssäkerheten är grundläggande där det bor människor, säger David Jutendahl till Trelleborgs Allehanda.

Nu har kommunen beställt nödöppningsknappar till alla dörrar som ska installeras med start nästa vecka.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!