Äldre nekades vård – av flera läkare

Därför ökar vaccinklyftan mellan regionerna.
Gilbert Tribo (L), regionråd i Region Skåne.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG / KVP
Ett stort antal äldre nekades sjukhusvård i Skåne. Arkivbild.
Foto: TOMAS LEPRINCE / KVP
Anna Mannfalk (M), regionråd och vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Foto: REGION SKÅNE

Enskilda läkare fattade beslut om att ett stort antal äldre i Skåne inte skulle få vård på sjukhus under coronapandemin.

Det visar Region Skånes granskning av 18 vårdcentraler i regionen – där minst tio patienter varje dag begränsades från vård.

Det var i december som HD/Sydsvenskan avslöjade att Sundets läkargrupp i Bjärred i hemlighet hade beslut om att många gamla som bor hemma eller på äldreboenden har nekats sjukhusvård under coronapandemin.

Vårdcentralen tog samtidigt betalt av Region Skåne för felaktiga beslut, men det visar sig nu att vårdcentralen i Bjärred inte var den enda som arbetade på det sättet.

Region Skåne har nu granskat totalt 18 vårdcentraler där läkare tog beslut om att äldre inte skulle få sjukhusvård när pandemin bröt ut. De granskade läkarna har beslutat att begränsa vården för minst tio patienter varje dag. 

– Vi har i dag tagit del av granskningarna och dessa pekar på en rad olika brister på olika håll, säger regionrådet Gilbert Tribo (L) i ett pressmeddelande.

Ska analysera vidare

Anna Mannfalk (M), regionråd och vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, säger att de kan ”konstatera att det finns en hel del att arbeta vidare med i Skåne”.

– I tidigt skede har vi fått signaler på att det har funnits brister i arbetet med samordnad individuell planering (SIP). Därför har vi valt att granska detta mer fördjupat, säger hon i pressmeddelandet.

Utredningen har nu gått vidare till hälso- och sjukvårdsdirektören som ska analysera läget ytterligare för att gå till botten med vad som har hänt och varför.

– Vi ska nu analysera resultaten från utredningen och ta fram en handlingsplan. Det är viktigt att Region Skåne som uppdragsgivare säkerställer att alla vårdcentraler sköter sitt uppdrag med hög kvalitet, säger Maria Antonsson-Anderberg, enhetschef vid avdelningen hälso- och sjukvårdsstyrning i Region Skåne, i pressmeddelandet.

Oron för framtiden: ”En covid-26 och en covid-32”

Experter: ”Kritiskt att få veta var viruset kom från”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!