Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Äldre man satte bulle i halsen – dog kort därpå

Hit kan du vända dig om du behöver slå larm.
Den äldre mannen dog tolv dagar efter att han satte i halsen.
Foto: François Clouard / AdobeStock

En äldre man, med svälj- och tuggsvårigheter, som bodde på ett särskilt boende i Olofström i Blekinge åt bulle och satte den i halsen. 

Han blev kort därpå sämre och sämre och efter tolv dagar dog han. 

Det var i början på augusti som mannen blev erbjuden en kanelbulle till mellanmål av en vikarie på boendet. 

När han försökte äta den började han plötsligt hosta – han hade satt bullen i halsen och fick andnöd. Men personalen reagerade snabbt och hjälpte honom att få upp den. 

Men dagen efter började mannen må dåligt – hans allmäntillstånd blev sämre, han fick feber och blev sängliggande. För varje dag som gick blev han sämre och sämre.

Det visade sig att han hade drabbats av aspirationspneumoni, en typ av lunginflammation som uppstår efter inandning av något som blockerar luftvägarna.

Tolv dagar senare dog han. 

Vikarien ska inte ha vetat om att mannen hade specialkost.
Foto: mitt kök / mitt kök

Hade specialkost 

Händelsen är nu lex Maria-anmäld då den har medfört en allvarlig vårdskada. 

I anmälan står det att det var en vikare som gav honom bullen och inte kände till att mannen led av svälj- och tuggsvårigheter.  

Att mannen sedan 2019 har fått timbalkost, alltså lättuggad specialföda, var inget som vikarien kände till. Därför gavs han kanelbullen till mellanmål. 

Nu menar IVO att det särskilda boendet måste bli bättre i deras utbildningsrutiner, så att liknande händelser inte kan ske i framtiden. 


TV: Pilot upplockad från botten – 77 år efter andra världskriget

Piloten Ernest N. Vienneau har begravits efter 77 år på havets botten. Lunds universitets arkeolog Brendan Foley var en av personerna som arbetade med att få upp piloten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!