Äldre kvinna förd till sjukhus efter brand

Publicerad

En kvinna i 85-årsåldern har fått föras till sjukhus efter en lägenhetsbrand i Växjö.

Branden ska ha börjat i en spann och sedan spridit sig till en fåtölj.

– I det här fallet kan man säga att det var ett automatiskt brandlarm som räddade kvinnan, säger Thomas Rååk, räddningschef i beredskap vid Värends räddningstjänst.

Larmet kommer in vid 19-tiden på tisdagskvällen.

Enligt polisen ska branden ha börjat i en spann och sedan spridit sig vidare till fåtöljens ben. När räddningstjänsten kom fram till platsen kunde de se lågorna genom fönstret på bottenvåningen.

– Kvinnan var då kvar inne i lägenheten så man krossade ett fönster och gick in genom balkongdörren och fick ut henne, säger Thomas Rååk.

Räddades av brandlarm

Branden kunde sedan snabbt släckas och kvinnan blev omhändertagen av ambulanspersonal på plats. Hon fördes sedan med ambulans till sjukhus.

Enligt Thomas Rååk kan det automatiska brandlarmet som fanns i kvinnans lägenhet ha blivit hennes räddning.

Polisen har upprättat en anmälan.

– Den rubriceras som allmänfarlig vårdslöshet, säger Maya Forstenius, informatör vid polisens ledningscentral region syd.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag