Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Äldre kvinna dog när hjälp dröjde 12 timmar

Den äldre kvinnan kräktes flera gånger men trots rutinerna fick hon inte rätt hjälp förrän efter 12 timmar. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Nils Petter Nilsson

Den äldre kvinnan kräktes brunsvart under hela kvällen – men vägrades en sjuksköterska.

Dagen efter dog hon.

– Hon var gammal och svag och det kan ha varit bidragande, säger äldreförvaltningens chef Martin Olsson till Sydöstran.

Kvinnan flyttade in till ett av Karlskronas äldreboende i början av juni i år efter en tids vistelse på sjukhuset i staden.

En kväll några veckor senare kräktes kvinnan mycket och brunsvart – under hela kvällen. Men trots det tittade ingen sjuksköterska till henne.

Det skulle dröja till dagen efter innan hon fick den vård hon har rätt till. Enligt de rutiner som finns ska sjukhuspersonal tillkallas när en boende kräks mer än en gång. Det gjordes inte.

"Hon var gammal och svag"

Tolv timmar efter att kräkningarna börjat larmades sjuksköterska. Då var kvinnans tillstånd så illa att hon fördes med ambulans till sjukhuset.

Dagen efter det dog hon.

– Hon var gammal och svag och det kan ha varit bidragande, särskilt eftersom hon kräktes. Om utgången hade blivit någon annan om hon hade kommit till sjukhus tidigare kan jag inte bedöma, säger äldreförvaltningens chef Martin Olsson till Sydöstran.

Enligt Sydöstran, som var först att skriva om kvinnan, gjordes en lex Sarah-anmälan. Den utredningen gjordes av en medicinsk ansvarig sjuksköterska.

Enligt utredningen framgår det att all inblandad personal konstaterat att sjuksköterskan borde ha kontaktats tidigare.

Sjuksköterskan själv menar att det borde ha gjorts redan efter den andra kräkningen på kvällen, precis som de rutiner de har.

Skickar vidare till IVO

Men det gjorde alltså inte och nu föreslås bland annat att man förbättrar kommunikationen mellan nattpersonalen och dagpersonalen.

Rutinerna för kontakten mellan sjuksköterskan och boende ska också ses över.

Martin Olsson, som Sydöstran pratat med, har föreslagit att den allvarliga händelsen ska skickas vidare till Inspektionen för vård och omsorg för ytterligare utredning.

– Min bedömning är att de bör följa upp våra rutiner, säger han till tidningen.