Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Äldre kan få gratis busskort från 2020

Bilden är tagen i Lund.
Foto: SKÅNETRAFIKEN
Nu ska äldre få gratis busskort, enligt Skånska Dagbladet.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Enligt förslaget kommer samtliga som fyllt 70 i Eslövs kommun få åka kollektivtrafik gratis från och med nästa år.

Nu återstår bara ett beslut från kommunfullmäktige.

– Men jag hoppas att det inte ska ta så lång tid, säger Bengt Andersson (M), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden till Skånskan.

Förslaget är ursprungligen ett vallöfte från Socialdemokraterna och finns med i den budget som S-M-L majoriteten tagit fram för mandatperioden. 

Då pratades det om att ”äldre” skulle få ett gratis busskort som gäller kollektivtrafik i Eslövs kommun. Nu har politikerna i kommunen preciserat det till samtliga över 70 år. Och i torsdags gick politikerna vidare med planerna. 

Men det är långt i från första gången som Eslövs kommun erbjuder subventionerade busskort – det gjorde man redan 1999-2009. Då tvingades man ta bort det så kallade seniorkortet eftersom Skånetrafiken beslutade att korten måste gälla på all kollektivtrafiken i kommunen, inte bara på stadsbussar. 

Det nya seniorkortet ska gälla på tåg, regionbussar och stadsbussar. Eslövs kommun betalar för samtliga resor i slutet av varje kvartal, enligt förslaget. Enligt Skånska Dagbladet landar summan på mellan 1,6 och 2,4 miljoner kronor varje år. 


Exakt när seniorkorten börjar gälla är inte beslutat ännu. Inte heller formellt om seniorkortet ska återinföras.

– Först ska kommunfullmäktige besluta om det, eftersom det är en budgetfråga. Men jag hoppas att det inte ska ta så lång tid, säger Bengt Andersson (M) till Skånska Dagbladet.

Därefter ska det praktiska lösas.

– Det beror också på hur snabbt Skånetrafiken kan få fram korten efter kommunfullmäktiges beslut. Men det ska nog inte ta så lång tid. Jag gissar på någon gång under nästa halvår, kanske i juni, säger Janet Andersson (S), vice ordförande i miljö- och samhällsnämnden, till Skånska Dagbladet.


Enligt Skånska Dagblad kommer förslaget med seniorkort som ett direkt svar på diskussionerna kring de bussbesparingar som Skånetrafiken vill göra på stadsbussar och regionbussar i Eslövs kommun. 

– I vårt valprogram vill vi ha bussar så att alla i kommunen ska kunna åka in till det nya gymnasiet i Eslöv, liksom bättre trafik för dem som bor i Harlösa och Flyinge. Diskussioner pågår fortfarande. Både om vad Skånetrafiken kan göra, och vad vi kan köpa till, säger Bengt Andersson till Skånska Dagbladet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!