Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Äldre fick ingen lucia
– då grep Nellie, 15, in

"Det kändes självklart", säger Nellie Hyme Brelin, 15, som fick den lysande idén att ta skolans luciatåg och lussa på Staffanstorps äldreboende.
Foto: Privat
"Det kändes självklart", säger Nellie Hyme Brelin, 15, som fick den lysande idén att ta skolans luciatåg och lussa på Staffanstorps äldreboende.
Foto: Privat
De äldre höll på att bli utan luciatåg. Obs! Genrebild.
Foto: Monkey Business Images/Colourbox
Det blev Hagalidsskolan i Staffanstorp som "lånar ut" sitt luciatåg till de äldre – allt på Nellie Hyme Brelins initiativ.
Foto: Lasse Svensson

En gång lucia – alltid lucia.

När Staffanstorps äldre höll på att bli utan luciatåg grep Nellie Hyme Brelin, 15, in.

– Det kändes självklart att vi skulle göra det, säger hon.

Lions i Staffanstorp har arrangerat luciatåg sedan 1982, men i år höll det på att inte bli något.

– Vi hade inte tillräckligt med kandidater, helt enkelt. Flera hade hoppat av. Till slut kommer man till en deadline, vad ska man göra? säger Gerd Almgren som är ordförande i Lions Club Vikingens luciakommitté.

Årets lucia i skolan

Nellie Hyme Brelin, som var Lions lucia förra året, valdes till ljusdrottning även i år. Nu handlade det om lucia i skolans luciatåg på Hagalidskolan.

Ett hedersuppdrag, tycker hon själv.

– Jag tycker det är jättekul. Det tycker nog alla tjejer. Men det är lika roligt att vara tärna, för det viktiga är att sprida julens budskap och föra traditionen vidare, säger Nellie Hyme Brelin.

När hon fick höra att Lions tåg inte skulle bli av fick hon sin lysande idé. Varför skulle inte skolans luciatåg kunna glädja även de äldre på Pilegården och Magnolian i Staffanstorp?

– Det kändes självklart att vi skulle göra det. Man ser hur glada de blir. De sitter och sjunger med. Vi har ju ett färdigt luciatåg, säger Nellie Hyme Brelin.

Mamma Jessica hjälper till

Hon började med att förankra idén hos skolledningen som godkände ledigheten och även lånade ut musiksalen.

– I dag har vi tränat en timme efter att skolan stängde, säger Nellie Hyme Brelin på måndagen.

Hennes mamma Jessica Hyme Brelin har hjälpt luciatjejerna både i år och förra året.

– Det är ett väldigt bra initiativ. Förra året gick de på företag och så, men det är för de äldre som det gör skillnad, säger hon.

"Jätteroligt"

Lions kommer att skjutsa luciatåget mellan de olika tågen, och glädjen är stor över att det blev lokalt lussande, trots allt.

– Det är jätteroligt. Fantastiskt! säger Gerd Almgren.

Till nästa år ska Lions samarbeta med skolorna för att få ihop ett eget luciatåg, skriver Lokaltidningen som var först med att uppmärksamma luciatåget.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!