Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Äldre får inte välja toapapper – men tvingas betala för det

Arkivbild. Äldre tvingas betala efter nya beslutet. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Nu ska toapapper köpas in av kommunen. Foto: Maja Strömberg

Äldre boendes på serviceboenden har tidigare köpt toapapper själva.

Nu tvingas de betala för att kommunen tar över ansvaret – men de får inte välja produkter själva, skriver Helsingborgs Dagblad. 

– Jag tror inte att människor är så känsliga med vilket toalettpapper de använder, säger Jan Allan Beer (L), omsorgsnämndens ordförande, till HD.

Omsorgsnämnden i Landskrona har beslutat om att införa en obligatorisk serviceavgift på alla serviceboenden som drivs av kommunen, skriver Helsingborgs Dagblad.

Avgiften ska gå till förbrukningsvaror, bland annat tvätt- och rengöringsmedel samt toalettpapper.

Tidigare har de boende själva haft ansvar för att köpa in förbrukningsvarorna men omsorgsförvaltningen önskade en förändring. 

Månadskostnad 100 kronor

Förvaltningen ville att det skulle bli obligatoriskt för alla brukare att använda samma sorts produkter – och de fick alltså gehör från nämnden som nu klubbat igenom förslaget.

 Nämnden beslöt dock att serviceboendena själva ska tillhanda hålla sanitetsprodukter – mot en avgift på 100 kronor i månaden.

Det innebär dock att de äldre fråntas rätten att välja märken själva.

– Jag tror inte att människor är så känsliga med vilket toalettpapper de använder. Men vi förutsätter så klart att förvaltningen köper in papper av god kvalitet, säger Jan Allan Beer till HD.

Enligt Jan Allan Beer grundar sig beslutet på krav från Arbetsmiljöverket, om att personalen ska använda en viss sorts preparat i tvätt- och rengöringsmedel.

S kritiska: ”Spelar stor roll”

Det råder dock splittring inom omsorgsnämnden. 

Eva Örtegren (S), andra vice ordförande är en av kritikerna.

– Att våra äldre inte ska få använda vilket toalettpapper de vill i sin egen bostad, det är bara fel säger hon till tidningen.

Socialdemokraterna tyckte även att avgiften på 100 kronor var för hög. De föreslog i stället 75 kronor, men blev nedröstade. 

– För vissa är kanske inte 25 kronor så mycket, men för en äldre person som redan har det knapert kan de kronorna spela stor roll, inte minst när kostnaden inte går att välja bort, säger Eva Örtegren till HD.

Foto: Kvällsposten