Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Äldre dam lurades swisha pengar – till bedragare

Kvinnan lurades att swisha pengar.

En äldre kvinna i Värnamo ska ha lurats att swisha pengar till en bedragare.

Kvinnan blev uppringd av en person som ställde frågor om hennes privatekonomi.

Polisen har påbörjat en utredning om bedrägeri.

En äldre kvinna i Värnamo ska ha utsatts för, vad polisen kallar, ett typiskt åldringsbrott.

Klockan 09.03 på fredagsmorgonen fick polisen ett samtal från en kvinna som anmälde att hon drabbats av ett bedrägeri.

Kvinnan hade under torsdagen fått ett telefonsamtal från en person som ställde vissa frågor om hennes privatekonomi, skriver polisen på sin hemsida.

Under samtalet påstod uppringaren att hon skulle kunna ”hjälpa till” att swisha olika belopp. Senare har den äldre kvinnan upptäckt att hon saknar ett större femsiffrigt belopp från sitt konto, uppgav hon till polisen.

Polisen åkte hem till kvinnan och påbörjade en utredning om bedrägeri. Kvinnan har också fått praktisk hjälp av polisen att vidta vissa säkerhetshöjande åtgärder gällande sin privatekonomi, skriver polisen på sin hemsida

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

– Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.

– Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

– Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

– Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

– Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Källa: Polisen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!