Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åldersbråk kan sänka våldtäktsmans straff

Dagens toppnyheter – inrikes
Högsta Domstolen beviljar den våldtäktsdömde mannen resning.Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Mannen dömdes bland annat för två grova våldtäkter år 2018.Foto: EXPRESSEN/KVP

Mannen dömdes år 2018 till 4,5 års fängelse för bland annat två grova våldtäkter.

Han var folkbokförd som 16 år gammal men åklagaren hävdade att han var äldre. 

Nu har åldersfrågan gjort att Högsta Domstolen beviljat honom resning, skriver Dagens Juridik.

I oktober 2017 dömde Malmö tingsrätt en man boendes i Malmö till fängelse i tre år och tre månader för bland annat två grova våldtäkter, människorov och försök till utpressning.

Hovrätten över Skåne och Blekinge skärpte straffet år 2018 till fängelse i 4,5 års fängelse. 

Eftersom mannen är medborgare utomlands dömdes han också till utvisning med återreseförbud på femton år.

Mannen kom till Sverige med sin familj år 2014 och beviljades permanent uppehållstillstånd. Han fick ett svenskt personnummer som angav att han var född i februari 2001, samma födelseår som hans pass angav.

Åklagaren på Malmö tingsrätt hävdade dock att han egentligen var minst 18 år gammal och begärde en medicinsk åldersbedömning från Rättsmedicinalverket.

Enligt bedömningen var mannen troligen 18 år eller äldre även om det inte ansågs vara fastslaget. Mannen själv menade att 2001 var rätt födelseår och att han bara var 16 år gammal när merparten av brotten begicks, våren 2017.

Har nya bevis

Hovrätten över Skåne och Blekinge ansåg – precis som tingsrätten – att bevisningen för att han var född 2001 ansågs ha lågt bevisvärde, trots att de bedömts som äkta av polisens experter.

Åklagaren hade dessutom fått fram bevisning på att mannen skrivit meddelanden till att han skulle fylla 19 år 2017 till en bekant, men att den bekanta inte skulle säga det till någon.

Straffvärdet ansågs vara 10 års fängelse men på grund av hans fortfarande låga ålder och den beslutade utvisningen bestämdes påföljden till 4,5 års fängelse.

Mannen har nu ansökt om resning och menar att det nu finns ny bevisning som kan styrka att han bara var 16 när brotten begav sig.

Bland annat handlar det om ett födelsebevis från ett sjukhus i hans hemland, ett intyg från hans tidigare skola och utdrag från en facebook-konversation från sommaren 2016 där han skriver till en vän att han är 15 år. Sjukhusintyget har bedömts av NFC som ”i viss grad äkta” medan äktheten i intyget från skolan varken kunnat bevisas eller motbevisas, framkommer av handlingarna från HD.

Riksåklagaren var emot att bevilja mannen resning och fann det inte sannolikt att de nya dokumenten skulle lett till en annan utgång.

Straffet bedöms på nytt

Högsta Domstolen håller dock inte med – de beslöt den 7 februari att bevilja mannen resning i fråga om påföljd och utvisning. 

Skuldfrågan kommer alltså inte tas upp på nytt i hovrätten, enbart straffet.

Högsta domstolen menar att de nya dokumenten var och en för sig har ett begränsat bevisvärde ”särskilt som NN inte har angett hur han fått fram dokumenten efter hovrättens dom”. De menar dock att ”mot åldersbedömningen ska därmed nu vägas ett stort antal dokument med olika ursprung som alla pekar på att NN är född vid den tidpunkt som han själv hävdar som som folkbokförningen bygger på”. 

De menar att hovrätten behöver göra en ny helhetsbedömning av de samlade dokumenten och att påföljden och frågan om utvisning därför ska tas upp på nytt i hovrätten.