Foto: STEFAN LINDBLOMFoto: STEFAN LINDBLOM
 Foto: STEFAN LINDBLOM
Foto: STEFAN LINDBLOMFoto: STEFAN LINDBLOM
 Foto: STEFAN LINDBLOM
Foto: PRIVATFoto: PRIVAT
 Foto: PRIVAT

Albins mamma: "Han deltog i sorgearbetet"

Publicerad

För Albins mamma Malin Einarsen är det en chock att mördaren var en av sonens bästa vänner.

– Han har under åren som gått efter mordet ringt och beklagat sorgen och undrat om han inte kunde få någon minnessak, säger hon till Kvällsposten.

Det är med sorg och smärta den mördade Albins mamma, Malin Einarsen tar del av åtalet.

– Jag är lättad över att sanningen kommer fram. Men det är tungt att veta att det är en av hans bästa kompisar som är den misstänkte mördaren, säger hon.

– Jag kan inte ta in det riktigt. Detaljerna hur det gick till, brutaliteten. De var verkligen vänner och hängde ihop ofta. Och så hade de sitt stora fotbollsintresse gemensamt.

Malin Einarsen har svårt att hantera känslorna när hon beskriver hur den åtalade 20-åringen deltog i sorgearbetet och lovade familjen att han skulle se till att den som dödade Albin skulle få sitt straff.

Önskade personlig sak

Vid flera tillfällen har den misstänkte gärningsmannen frågat om han kunde få någon personlig ägodel som ett minne från Albin. 

– Det bestämdes att han skulle få Albins fotbollsskor. Men det blev aldrig av, säger Malin Einarsen.

Tankarna snurrar förstås kring händelseutvecklingen den där sena fredagskvällen i början av maj 2014, dagarna efter att Albin fyllt 16 år.

– Det fanns inga tecken på att de var osams. De talades vid under eftermiddagen. Albin skulle berättat om det var någon konflikt under uppsegling. Någonting helt oförutsett måste ha inträffat. Kamraten hade temperament och kort stubin, men han var inte våldsam. Det är omöjligt att förstå.

Den nu 20-åroge mannen som misstänks för mordet på Albin.Foto: Privat

Tackar polisen

Malin ligger på Hallands sjukhus för en svår knäskada. Hon har opererats flera gånger och även drabbats av en elakartad infektion som spridits i kroppen. Under en period var hennes tillstånd kritiskt.

– Men personalen är underbar, säger hon. Och poliserna också för den delen. De som skött förundersökningen har varit väldigt omsorgsfulla och hållit mig underrättad om hur utredningen fortlöper. Jag har det största förtroende för dem.

Malin hoppas bli tillräckligt återställd för att klara av att närvara vid rättegången.

– Det blir en pärs. Men det är något jag måste göra. För Albins skull.

Viktigt få ett avslut

Att målet nu kommit så långt som till rättegång innebär att både familjen och andra som känner sig berörda av fallet ser slutet - för att så småningom kunna orka gå vidare i livet.

– Ett avslut som det här känns nog viktigt för alla, inte minst för alla ungdomar som på olika sätt känt sig inblandade, säger Lars-Gunnar Perlinger, tillförordnad chef för Grova brott-enheten vid polisen i Halland.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag