Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Albin, 20, messade bakom ratten – krockade med buss

Så här såg bilen ut efter kraschen.
Foto: Privat
– Jag hann inte registrera vad som skulle hända, säger Albin.
Foto: Privat
Nu vill han varna andra.
Foto: Privat

Han tittade ner för att svara på ett sms.

När han tittade upp var han på väg rakt in i en buss – i 100 kilometer i timmen.

Nu vill 20-åriga Albin Paulsson varna andra.

– Jag vill att folk ska förstå graden av det, vad som kan hända, säger han.

”Idag klockan 06.45 gjorde jag mitt livs tabbe och lärde mig en riktigt viktig läxa.”

Så skrev Albin Paulsson, 20, från Unnaryd i ett väldigt uppmärksammat inlägg på Facebook den 19 mars. I skrivande stund har det delats närmare 8 000 gånger och väckt många starka känslor.

Så här såg bilen ut efter olyckan.
Foto: Privat

På bilderna under texten syns Albins totalkvaddade bil. Hela motorhuven är bakåtpressad, glassplittret ligger överallt och taket är inbucklat.

”Hann inte registrera”

Den där tidiga morgonen i mars var Albin Paulsson på väg till jobbet.

– Jag körde i 100 kilometer i timmen med farthållaren. Plötsligt märkte jag att jag fick ett sms. Jag tittade snabbt och såg att det var från min kompis som ville samåka.

Nu vill Albin varna andra bilförare.
Foto: Privat

Albin svarade att han skulle hämta upp kompisen och la ner mobilen medan han körde. När han tittade upp var han bara några meter från en buss som stod stilla vid vägrenen, berättar han.

– Jag hann inte registrera vad som skulle hända. Jag såg bara bussen stå där och helt plötsligt var min ruta intryckt.

”Låg glassplitter överallt”

Krocken var allvarlig. Den enda passageraren i bussen var chauffören, som klarade sig med smärta i nacken. Tanken om att det kunde varit en fullsatt buss, eller en skolbuss, skrämmer Albin.

Hans bil var helt förstörd efter krocken.

– Jag kommer inte ihåg att airbagen slog mot ansiktet, jag såg sen hur den hängde från ratten. Jag kommer ihåg precis innan och precis efter krocken, säger han.

– Det låg glassplitter överallt och radion var jättenära min bröstkorg. Jag kände en väldig ångest. Jag fattade först inte att det var så illa att jag kunde ha dött i olyckan. Många säger att jag ska vara glad att jag överlevde.

Han kände stor förvirring precis efter krocken. En person kom fram till honom och trodde han först att Albin var död när han såg skadorna på bilen, berättar Albin.

Albin är glad att han överlevde kraschen.
Foto: Privat

En kort stund efter olyckan kom polis och ambulans.

– De kollade så att jag inte hade skador på rygg eller nacke. Jag hade en stukad fot. Polisen förhörde mig på plats och jag sa direkt att jag hade kollat på mobilen. 

Vill varna andra

Albin var sedan sjukskriven i en vecka. Den psykiska påfrestelsen var stor – likväl ångern över vad han gjort. Nu mår han, efter omständigheterna, bra.

I inlägget på Facebook skriver han:

”Enda anledningen att jag lever nu och kan skriva detta är för att busschauffören hade ställt sig halvt på vägrenen så att bara högra delen av min bil tog stryk. Jag hade med andra ord en omöjlig jävla tur som man verkligen aldrig ska räkna med.”

– Det är inte värt att kolla på mobilen medan man kör. Låt en passagerare göra det åt dig eller vänta med att kolla den tills du kan stanna. Vänta tills du kan fokusera på mobilen helt och hållet. En sekund i 100 km/h … då hinner du komma fram många meter, säger Albin och fortsätter:

– Ofta tänker man ”ja, det kan hända olyckor men det händer inte mig”. Men så kommer det sen, som en jävla käftsmäll. Vissa kanske känner att de kan göra båda samtidigt, att sms:a och köra. Jag vill att folk ska ta till sig detta: använd inte mobilen bakom ratten. Jag vill att folk ska förstå graden av det, vad som kan hända.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!