Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Albin, 15: "Bög och skolans lucia - jag skriver historia"

Albin, 15 år, fick flest röster när skolan avgjorde vem som skulle bli årets lucia. "Bög och lucia… jag skriver historia", säger han. Foto: Privat
På tisdag morgon klockan halv åtta står Albin Persson med ljus i hår i Högastensskolans idrottshall i Hälsingborg framför en vitklädd kör. Foto: Privat

Albin Persson, 15, tävlade med fem tjejer om att bli skolans lucia.

När rösterna var räknade stod Albin som segrare.

– Bög och skolans lucia… jag skriver historia, säger han.

På tisdag morgon klockan halv åtta står Albin Persson med ljus i hår i Högastensskolans idrottshall i Hälsingborg framför en vitklädd kör. När mellanväggen öppnas och skolans luciatåg uppenbarar sig för resten av eleverna på andra sidan kommer han att läsa: "Så mörk är natten i midvintertid, men se då nalkas lucia... " 

Albin Persson går i nionde klass på Högastensskolan i Helsingborg och när han anmälde sig till skolans omröstning om årets lucia var det av ett särskilt skäl.

– Det var en kompis som föreslog att jag skulle anmäla mig, och jag gjorde det för att visa att vem som helst kan vara lucia. Vilket kön, vilken sexuell läggning eller etnisk bakgrund man har spelar ingen roll, säger Albin Persson.

– Jag gjorde det absolut inte för att jag personligen skulle bli uppmärksammad. Samtidigt är jag stolt över att jag vågade ställa upp.

Fick flest röster

Men uppmärksammad blev han, förstås, när det visade sig att rösträkningen visade att de flesta av skolans 500 elever hade röstat på honom.

Att Albin hade vunnit fick han reda på en morgon när mobilen surrade på sängbordet och musikläraren och körledaren Felicia Johansson ringde och berättade den goda nyheten.

– Jag blev så himla glad. Jag hoppade upp ur sängen, sprang in i köket till pappa som var den enda som var hemma, och sa: Du kollar just nu på skolans lucia! Sedan skrattade vi bara, berättar Albin Persson.

Han är en 15-åring som gillar att plugga, troligen väljer naturvetenskaplig eller ekonomisk linje till gymnasieskolan, och på sin fritid mest umgås med sina vänner och sin pojkvän och går promenader med hunden.

"Vill vara en förebild"

Hans inlägg på Facebook om att han blir skolans lucia har fått tusentals reaktioner och mycket kärlek, och han är efter stormen kring Åhlénslucian också beredd på att det kan dyka upp kritiska röster.

– Men jag har en förhoppning om att slippa det. Jag vill inte tänka så negativa tankar. Jag är inte den bästa på att sjunga, så det kan jag bli kritiserad för. Men min läggning? Nej, det blir inget problem, säger han.

– Jag tänker att jag kan förbättra för en utsatt grupp, om jag som homosexuell kille kan bli vald till lucia kanske jag kan vara en bra förebild för andra. Jag kanske kan stärka andra i min situation.