Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Albert, 12, fick sin hand söndersprängd

Förbjud fyrverkerier för privatpersoner. Det tycker Jessica Andersson, 42, i Klippan efter den 12-årige sonens olycka. Varning för starka bilder. Foto: Privat
Albert, 12 år, fick sprängskador i handen, på armen och i ansiktet av fyrverkeripjäsen. Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat

I en kvarlämnad fyrverkerilåda i Klippan hittade Albert, 12, och hans kompisar en pyroteknisk pjäs som inte hade avfyrats.

Hans mamma Jessica Andersson, 42, berättar:

– Jag glömmer aldrig samtalet jag fick på jobbet i måndags. En tjej som sa: "Du känner inte mig, men jag har hittat din grabb och han har sprängt sönder sin hand".

Nu ligger Albert nyopererad på sjukhus i Malmö med sprängskador i ena handen, i ansiktet och på ena armen. Läkarna vet ännu inte om han får några men.

– Handen är kluven, ned till mitten av handen. Den opererades direkt, och de har fått i gång cirkulation och fingrar. Han har också brännskador på höger arm, som de ska operera på fredag. Han ligger på övervakning och troligtvis har ögonen klarat sig, säger Jessica Andersson. 

Hon håller med de som menar att fyrverkerier borde förbjudas för privatpersoner.

– Jag tror på ett förbud. Det finns ingen anledning att kreti och pleti ska springa runt och spränga överallt. Det är idiotiskt, jag fattar det inte. Dessutom är det livsfarligt att lämna kvar fyrverkerier, som kanske inte har sprängts. Det ligger överallt efter nyår, säger hon.

Hittade en bombtårta

På nyårsdagen var det några killar i Klippan som hittade en så kallad bombtårta bland många andra kvarlämnade fyrverkerirester. De drog ut den i skogen och dagen därpå återvände de tillsammans med Albert och en annan av hans kompisar.

– I lådan hittade de en sorts bomb som hade stubinen kvar, och tänkte väl spränga den. Men innan de hann tända den sprängdes den i Alberts hand, berättar Jessica Andersson.

För sin mamma har 12-åringen berättat att han inte kommer ihåg särskilt mycket av själva smällen.

– Det blev bara vitt för ögonen och så började det tjuta i öronen, säger han.

Sprang därifrån

Smällen hördes av många i Klippan, två av killarna blev så chockade och rädda att de sprang därifrån, men en jämnårig kompis stannade och ringde 112. 

Han hjälpte Albert ut på en cykelstig, och att lägga sig ned. En kvinna som rastade hunden kom till undsättning och pratade med larmpersonalen. Det var också hon som ringde till Alberts mamma.

– Jag åkte direkt från jobbet och kom dit en minut efter ambulansen. Men jag fick inte träffa honom då. Räddningspersonalen höll mig därifrån, berättar Jessica Andersson.

Nu vill hon berätta om olyckan för att andra föräldrar och barn ska bli medvetna om hur farligt det kan vara med fyrverkerier och med kvarlämnade lådor.

– Ska det skjutas med fyrverkerier kan det vara i kommunens regi och med utbildad personal, menar Jessica Andersson.

 Följ Kvällsposten på Facebook och få de senaste nyheterna i ditt flöde

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!