Före detta speedwaystjärnan Jan Simensen. Foto: Privat
Före detta speedwaystjärnan Jan Simensen. Foto: Privat

Akutläkare missade Jans brutna rygg

Publicerad
Uppdaterad
Före detta speedwaystjärnan Jan Simensen i Lammhult skickades hem från akuten med kraftig smärta i ryggen efter att ha ramlat ner från en stege.
Först efter en månad upptäcktes att ryggen var bruten.
- Det var en fraktur på en kota. Sprickan gick rätt igenom. Ryggen var av, säger han.
I november förra året ramlade den före detta VM-föraren i speedway, Jan Simensen, 64, ner från en stege och slog i ryggen ordentligt. Han åkte in till sjukhuset och blev omedelbart inlagd. Efter elva dagar på sjukhus, skickades han hem.
– Men jag hade ju fortfarande fruktansvärt ont, säger han.


Upptäcktes hos naprapat

Drygt en månad efter olyckan stod han inte ut längre och uppsökte en naprapat för att få hjälp med smärtan.
– Han lade upp mig där på bänken men när han kom till ryggen där skadan sitter så sa han: ”Nehej du. Jag rör inte dig där”, berättar Jan Simensen.
I stället skrev naprapaten ett papper där han rekommenderade skiktröntgen och skickade Jan och pappret vidare till akuten.


"Skruvade fast ryggen"

Jan Simensen gav sig inte förrän han fick igenom en skiktröntgen. Röntgenbilderna var entydiga – ryggen var av. Det blev ambulanstransport till universitetssjukhuset i Lund och operation dagen efter.
– De skruvade fast ryggen med plattor, säger Jan Simensen.
Jan Simensen har precis börjat kunna sitta ner igen.
– Tidigare har jag bara kunnat stå och ligga, säger han.
Hans räddning under månaden han gick med bruten rygg var, enligt honom själv, att han fortfarande är relativt vältränad och ”styv i ryggen”.
- Annars hade jag väl suttit i rullstol nu, om jag ens hade levt, säger han.


"Jäkligaste jag varit med om"

Frakturen är kvar. Ryggen har ännu inte läkt ihop ordentligt.
– Jag har ju åkt mycket speedway och gjort mina vurpor. Men det här var det jäkligaste jag varit med om, säger han.
Nu har han anmält missen av sin brutna rygg till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag