Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Akut vattenbrist i Torekov – NSVA: "Det är väldigt illa"

Jonas Håkansson, avdelningschef på NSVA, Nordvästra Skånes vatten och avlopp.Foto: NSVA
NSVA, Nordvästra Skånes vatten och avlopp gick akut ut med ett pressmeddelande under tisdagen.Foto: Skärmdump
Så här ser vattentankarna som NSVA har börjat placera ut – de kommer fyllas på om det blir nödsituation.Foto: NSVA
Det är förbjudet att använda vattenspridare eller vattenslang.Foto: TOMAS SÖDERGREN / EXP

Under tisdagen gick NSVA ut med ett akut pressmeddelande om vattenbrist.

Läget är så allvarligt att vattnet under tisdagskvällen kan ta helt slut – nu förbereder man för kris.

– Vi är väldigt bekymrade, det här är illa, säger Jonas Håkansson, avdelningschef på NSVA, Nordvästra Skånes vatten och avlopp.

NSVA, Nordvästra Skånes vatten och avlopp, utlyste under tisdagsförmiddagen omedelbart bevattningsstopp i Båstad kommun – allvarligast är situationen i Torkeov, där det är stor risk att vattnet snart är helt slut – redan under tisdagskvällen.

– Vi gick ut redan tidigt i maj med uppmaning att använda dricksvattnet smart och det har gått bra tills föregående helg. 

Vattnet får bara användas till dryck, hygien och matlagning.Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

De senaste veckorna inträffade en vändning – från att ha legat på en hyfsad nivå ökade vattenförbrukningen lavinartat.

– Det är nog mycket sommargäster som ramlat in i sina stugor och sommarhus och vill fylla på poolen och vattna gräsmattor, men vattnet räcker inte till, säger Jonas Håkansson.

Krissituationen nära

Nu har NSVA tvingats ta förbereda för en nödartad krissituation – vattentankar har börjat placeras ut i Torekov som kommer fyllas på om vattnet tar slut.

– Förbrukningen av dricksvattnet är nu betydligt högre än tillgången vi kan få ut ur våra brunnar och marker, säger Jonas Håkansson.

Hela Båstad kommun har bevattningsförbud men Torekov är värst drabbat.Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES STEFAN LINDBLOM

Nu ligger vattnet nere på runt 25% av vad det ska ligga på vid den här tiden.

– Det borde ligga betydligt högre och vi är väldigt bekymrade, vi har haft krissamlingar hela dagen hur vi ska få ut budskapet att människor måste spara in, säger Jonas Håkansson.

Orsaken till vattenbristen är delvis torkan och den tidiga sommaren men också att människor inte förstått hur allvarligt det är, enligt NSVA.

– Är det varmt är det naturligt att man gör av med mer vatten, det är inget konstigt. Men man kan inte nonchalant sprida vatten på sin gräsmatta och fylla sin pool, det går inte, det är inte så systemet är uppbyggt.

Kan ta slut under kvällen

Om förbrukningen fortsätter i samma nivå är risken stor att vattnet i Torekov tar helt slut och personal från VA-bolaget kommer vara på plats i Torekov under tisdagskvällen och knacka dörr i jakt på storförbrukarna. 

Torekov lockar mängder med sommargäster varje säsong.Foto: TOMAS LEPRINCE

Situationen följs timme efter timme av NSVA och om Torekovsborna inte bromsar sin vattenkonsumtion kan konsekvenserna när som helst vara uppenbara – till exempel kommer det då inte gå att spola i toaletten eller duscha.

– Nästa steg är att vattnet tar slut och det skulle det mycket väl kunna göra, det här är allvarligt, säger Jonas Håkansson.

Vattenförbudet

Det är bara tillåtet att använda vattnet till hygien, dryck och matlagning.

Det är förbjudet att vattna tennisplaner, fotbollsplaner och liknande.

Det är förbjudet att använda vattenslang eller vattenspridare.

Förbjudet att använda högtryckstvätt till exempel bil eller husfasad.

Vattnet får inte fyllas på eller bytas ut i pool, spabad eller liknande.

 

Källa: NSVA