Den akuta platsbristen på neonatalavdelningen i Växjö har lett till att 18 blivande mammor nekats vård bara de senaste månaderna. Foto: Sara StrandlundDen akuta platsbristen på neonatalavdelningen i Växjö har lett till att 18 blivande mammor nekats vård bara de senaste månaderna. Foto: Sara Strandlund
Den akuta platsbristen på neonatalavdelningen i Växjö har lett till att 18 blivande mammor nekats vård bara de senaste månaderna. Foto: Sara Strandlund
Bara de tre senaste månaderna har 18 blivande mammor skickats med ambulans till andra sjukhus på grund av den akuta platsbristen på Växjö lasarett. Foto: ThinkstockBara de tre senaste månaderna har 18 blivande mammor skickats med ambulans till andra sjukhus på grund av den akuta platsbristen på Växjö lasarett. Foto: Thinkstock
Bara de tre senaste månaderna har 18 blivande mammor skickats med ambulans till andra sjukhus på grund av den akuta platsbristen på Växjö lasarett. Foto: Thinkstock

Akut platsbrist – 24 gravida nekades vård

Publicerad

Den akuta platsbristen på neonatalavdelningen i Växjö har lett till att 18 blivande mammor nekats vård bara de senaste månaderna.

– Vi har aldrig upplevt något liknande, säger avdelningschef Anna Malm till Smålandsposten.

Under det senaste året har trycket på neonatalavdelningen i Växjö varit så stort att 24 blivande mödrar nekats vård och skickats till orter som Kristianstad, Halmstad, Jönköping och Karlskrona för att föda.

Bara de tre senaste månaderna har 18 blivande mammor skickats med ambulans till andra sjukhus på grund av den akuta platsbristen på Växjö lasarett.

Multiresistenta bakterier

Några faktorer som spelade in vid fjolårets kaos var månadslånga vårdtider och förekomst av multiresistenta bakterier in på avdelningen.

– Inga barn blev sjuka, tack och lov, men de blev koloniserade. Alltså bärare av bakterierna någonstans på kroppen och fick vårdas enskilt med särskilt avsatt personal. Vi är jätteförsiktiga med dessa små, sköra barn. Detta påverkade vår möjlighet att ta emot nya barn, säger Anna Bärtås, verksamhetschef för Barn- och ungdomskliniken, till Smålandsposten.

Avdelningschefen på förlossningen Anna Malm säger att det är vikigt att inte ta några risker när de blivande mödrarna kommer in.

"Behöver fler platser"

– Det handlar om mammor som kommer in och som vi bedömer ska föda inom ett dygn och där det behövs neonatalvård. Då sker transporten i lugnt läge, helst med barnet i mammas mage. 98 procent av dem skickades i ambulans, säger avdelningschef Anna Malm på förlossningen.

Neonatalavdelningen på Växjö lasarett har tio vårdplatser. Två av dessa är vikta för akuta situationer.

– Situationen som varit sedan i höstas visar mycket tydligt att vi behöver fler platser, både på förlossningen och på neonatalavdelningen, säger Anna Bärtås till tidningen.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag