Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Akut elbrist i södra Sverige – Bildt anklagar Miljöpartiet

Elbrist tvingade Karlshams oljekraftverk att starta.
Karlshamnsverket.
Foto: Uniper
Carl Bildt.
Foto: MICHAELA HASANOVIC
Torbjörn Larsson, presschef vid Uniper.
Foto: Uniper

Under gårdagen uppstod en akut elbrist i Karlshamn och därför fick det gamla oljekraftverket dras i gång.

Nu väcker tilltaget stor kritik från Carl Bildt (M) som skickar en känga till Miljöpartiet på sin Twitter.

”Var det så MP ville ha det när man stängde ner kärnkraft?”, skriver han.

Enligt elproducenten Uniper som producera el i södra Sverige används oljekraftverket vanligtvis endast används för reservkraft, framför allt på vintern. 

Att oljekraftverket fick startas upp i går trots att det är sommar, något som även Aftonbladet skrivit om, ses som en ovanlig företeelse.

– Under sommaren går den normala förbrukningen ner. Att vi fick starta i gång i går är väldigt ovanligt. Det visar att det här är en reservanläggning som behövs året om, säger Torbjörn Larsson, presschef vid Uniper.

Han menar att orsaken är en kombination av att man fått för lite vindenergi, att flera kärnkraftverk nu är stillastående för underhåll samt att det finns brister överföringen av el från norra till södra Sverige, och från grannländerna söderut.

– Det är sedan anläggningen i Barsebäck stängdes. Det var en stor elproduktionsanläggning som inte blivit ersatt. Södra Sverige har inte så mycket elproduktion. Det gör att vi är beroende av att importera el från utlandet och norr i från och att vi i perioder har elbrist, säger Torbjörn Larsson.

Miljöpartiet svarar Bildt

Sedan länge arbetar Sverige för att göra sig oberoende av kärnkraft och gå över till förnybar energi. 

https://twitter.com/CBildt/status/1275413747948040195

Ändå har man i Blekinge alltså tvingats använda sig av oljekraft för att stötta upp elförsörjningen. Något som väckt kritik av Carl Bildt som anklagar Miljöpartiet på sin Twitter.

”Det är något fel när man tvingas att dra i gång det gamla oljekraftverket i Karlshamn för att klara elförsörjningen mitt i sommaren. Var det så MP ville ha det när man stängde ner kärnkraft?”, skriver Carl Bildt.

Miljöpartiet menar att Carl Bildt ”kastar sten i glashus”.

– Han ska akta sig för att kasta sten i glashus. Hans parti har alltid drivit på för att oljan ska vara billig, och det är just därför vi sitter i den här situationen nu. Själv har han dessutom suttit i styrelsen för ett oljebolag, säger Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson för Miljöpartiet till Aftonbladet.

TV: Det här handlar kärnkraftsdebatten om

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!