Flera hundra aktivister samlas på lördagen för att protestera mot id-kontrollerna. Foto: Mikael NilssonFlera hundra aktivister samlas på lördagen för att protestera mot id-kontrollerna. Foto: Mikael Nilsson
Flera hundra aktivister samlas på lördagen för att protestera mot id-kontrollerna. Foto: Mikael Nilsson
Protesten genomförs på Kastrup. Foto: Mikael NilssonProtesten genomförs på Kastrup. Foto: Mikael Nilsson
Protesten genomförs på Kastrup. Foto: Mikael Nilsson
Oliver Juvonen Peel har en skylt för att manifestera mot beslutet. "Jag dansk och har släkt i Sverige. Tycker det är beklagligt att svenskarna fattat beslut om id kontroll". Foto: Mikael NilssonOliver Juvonen Peel har en skylt för att manifestera mot beslutet. "Jag dansk och har släkt i Sverige. Tycker det är beklagligt att svenskarna fattat beslut om id kontroll". Foto: Mikael Nilsson
Oliver Juvonen Peel har en skylt för att manifestera mot beslutet. "Jag dansk och har släkt i Sverige. Tycker det är beklagligt att svenskarna fattat beslut om id kontroll". Foto: Mikael Nilsson
Foto: Mikael NilssonFoto: Mikael Nilsson
 Foto: Mikael Nilsson
De som reser från Danmark till Sverige måste gå igenom en ID-kontroll. Foto: Tomas LeprinceDe som reser från Danmark till Sverige måste gå igenom en ID-kontroll. Foto: Tomas Leprince
De som reser från Danmark till Sverige måste gå igenom en ID-kontroll. Foto: Tomas Leprince
I dag ska flera hundra aktivister protestera på Kastrup. Foto: Tomas LeprinceI dag ska flera hundra aktivister protestera på Kastrup. Foto: Tomas Leprince
I dag ska flera hundra aktivister protestera på Kastrup.  Foto: Tomas Leprince
Miljöpartisten Stellan Lindell. Foto: PrivatMiljöpartisten Stellan Lindell. Foto: Privat
Miljöpartisten Stellan Lindell.  Foto: Privat

Aktivister protesterar mot id-kontrollerna

Publicerad

En protestaktion mot id-kontroller genomfördes på Kastrup.

Flera aktivister försökte med våld tränga sig förbi kontrollerna.

– Ett antal personer motades bort av danska poliser, säger Kvällspostens fotograf Mikael Nilsson.

Vid 17-tiden på lördagen samlades aktivister på Kastrup för att vägra visa id-handling på vägen tillbaka till Sverige. De ropade slagord och avvisades vid kontrollerna.

En del blev bortmotade av dansk polis, som begärde förstärkning.

– Ett antal demonstranter försökte med våld tränga sig förbi spärren, säger Mikael Nilsson.

Ett tåg från Kastrup ställdes in efter att en person som inte visat id kommit ombord, enligt SVT. Tåget efter det körde vidare mot Sverige utan att ta upp passagerare.

– Det berodde på oroligheter vid perrongen, säger Patrik Lindqvist vid Skånetrafikens pressjour.

"Upplyste att det var en fredlig aktion"

Aktionen avslutades vid 18-tiden. Enligt Köpenhamnspolisen fick ingen utan legitimation passera kontrollerna.

– Det var fem-sex personer som försökte skapa tumult men vi lyckades med megafoner få ner stämningen. Vi upplyste noga innan och under aktionen att det var en fredlig aktion men det finns alltid en risk att det kommer personer som vill bråka, säger Stellan Lindell (MP) från Alingsås, initiativtagare till aktionen, som går emot sitt eget parti som röstade för id-kontrollerna i riksdagen.

Enligt Köpenhamnspolisen var drygt 300 aktivister på plats men enligt Stellan Lindell var de fler. Enligt honom strider id-kontrollerna mot asylrätten eftersom många asylsökande saknar legitimation.

– Vi gör det här som en solidaritetshandling mot alla de flyktingar som inte har id-handlingar och som inte får rätt att pröva sin asylansökan.

"Kommer kunna söka asyl i andra länder"

Förra året kom nästan 163 000 asylsökande till Sverige. Aldrig förr har så många sökt asyl i Sverige under ett år, enligt Migrationsverket.

Syftet med id-kontrollerna är att minska antalet asylsökande. Regeringen bedömer "att den aktuella situationen med det stora antalet människor som på relativt kort tid kommit in i landet innebär ett allvarligt hot mot allmän ordning och inre säkerhet".

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) anser att kontrollerna inte hotar asylrätten.

– Alternativet är inte att de asylsökande måste återvända till krig, utan de kommer att kunna söka asyl i andra länder, har han sagt till TT.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag