Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aksel satte stopp för knivman på Ica Maxi

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige 2018.
Aksel Hansen tycker själv inte det var så särskilt märkvärdigt att han satte stopp för knivmannen på Ica Maxi.Foto: Privat
Bilden från övervakningskameran inne i butiken visar hur Aksel tar tag i knivmannen och tvingar honom att släppa kniven.Foto: Polisen

Aksel Hansen från Fridafors har fått medalj av polisen för sitt ingripande mot en knivman på Ica Maxi i Olofström i våras.

En kvinna skadades svårt av ett hugg i magen.

– Jag förberedde mig på motstånd men hotade honom först. Då släppte han kniven, säger Aksel, 72.

Det var den 14 mars som en knivbeväpnad 55-årig man gick till angrepp mot slumpvis utvalda personer inne på Ica Maxi i Olofström.

Först försökte han hugga en 65-årig man i ryggen. Men offret räddades av sin ryggsäck – och kniven bröts av.

Mannen tog då en ny kniv från en hylla och högg en 54-årig kvinna i magen. Hon skadades svårt.

Skulle bara köpa kaffe

Aksel Hansen var inne i butiken för att köpa kaffe när han hörde kvinnan skrika.

– Jag såg henne på golvet och trodde att hon hade halkat, berättar han.

– Hon ropade att hon hade blivit skuren i magen och pekade på en man som gick därifrån fort. Han hade en kniv i handen och jag tänkte att ”han ska inte slippa undan”.

Regionpolischef Carina Persson hyllade Aksel Hansen tillsammans med Hans Kjaersgaard, chef polisområde Blekinge nordöstra Skåne och biträdande regionpolischef Jarl Holmström.Foto: Polisen

Aksel kom ikapp knivmannen vid fruktdisken.

– Jag tog tag i hans högra arm och sa ”du ska släppa kniven annars går det åt helvete”, säger Aksel.

Släppte kniven direkt

– Han släppte kniven direkt men sedan försökte han gå i väg. Jag höll fast honom och sa till honom att sätta sig ner. Och det gjorde han.

Medan Aksel höll koll på knivmannen tog han en tom påse från fruktdisken, plockade upp kniven med den och knöt sedan ihop påsen – ”som man gör med hundbajs”.

– Jag var ambulansförare i Köpenhamn på 70-talet och då fick vi utbildning av poliser på mordkommissionen hur man ska agera. Det sitter i, säger Aksel Hansen.

En ledig polisman som också råkade vara på Ica Maxi väntade tillsammans med Aksel in utryckningsstyrkan som grep 55-åringen.

Var livshotande skadad

På intensiven på Blekingesjukhuset i Karlskrona konstaterades att den knivhuggna kvinnan förlorat 800 milliliter blod. Skadorna betecknades som livshotande.

55-åringen dömdes i slutet av maj för två mordförsök till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Den 54-åriga kvinnan fick ett skadestånd på drygt 150 000 kronor, den 65-årige mannen tilldömdes strax över 50 000 kronor.

Nu har alltså Aksel Hansen fått ”medborgarmedalj i silver för rådigt ingripande i Olofström” av polisen. Plus diplom och en blomsterkvast.

– Jag blev lite förvånad, faktiskt. Det jag gjorde var väl inget, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!